Predstavnik RATEL-a na regionalnom strateškom forumu UPU-a za Evropu i centralnu Aziju

20.09.2024
U okviru serije regionalnih strateških skupova na kojima se postavlja globalna strategija razvoja poštanskih usluga u svetu za period od 2026. do 2029. godine, u Ankari je 16. i 17. septembra 2024. godine održan  Regionalni strateški forum za Evropu i države Centralne Azije, gde se donose planovi razvoja koji će oblikovati budućnost poštanskih usluga. U sklopu delegacije Republike Srbije, zajedno sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija i JP „Pošta Srbije“, u radu skupa je učestovao i direktor Sektora za poštanske usluge RATEL-a Ljubomir Ostojić.

Nadovezujući se na okrugle stolove o regionalnoj strategiji koji su održani u virtuelnom formatu u januaru, ovi forumi na visokom nivou strukturisani su tako da podstiču konstruktivan dijalog i saradnju između visokih zvaničnika iz ministarstava, ovlašćenih operatora i regulatornih tela. Svaki dvodnevni forum sastoji se od uvodne sesije za predstavljanje predloženog strateškog okvira za 2026-2029. godinu, nakon čega slede sveobuhvatne panel diskusije zasnovane na svakom od tri predložena cilja. Nakon toga održavaju se sesija o tehnologiji Svetskog poštanskog saveza (UPU) i završna diskusija o rezultatima skupa, podržane od strane regiona, što dalje predstavlja vredan doprinos razvoju buduće strategije. Ovakav sveobuhvatni pristup osigurava da buduća strategija bude zasnovana na dobroj informisanosti i izrađena na inkluzivan način, uzimajući u obzir specifične izazove i mogućnosti unutar svakog regiona.

Cilj ovih foruma je da angažuju sve regione i da obezbede da njihovi jedinstveni uvidi i potrebe budu sastavni deo strategije Svetskog poštanskog saveza za period od 2026. do 2029. godine. Okupljanjem ključnih aktera iz celog sveta, Svetski poštanski savez nastoji da podstakne aktivno učešće i saradnju među zemljama članicama. Sledeći Regionalni forum za Aziju-Pacifik održava se 25. i 26. septembra u Mongoliji, dok će Strategija razvoja biti usvojena na narednom redovnom kongresu Svetskog poštanskog saveza 2025. godine u Dubaiju.