Делегација Републике Србије у посети Међународној унији за телекомуникације

30.01.2009
Делегација Републике Србије, предвођена министарком Јасном Матић, посетила је Међународну унију за телекомуникације (International Telecommunication Union) са седиштем у Женеви, 27. и 28. јануара 2009. године. Поред министарке Матић, делегацију су чинили и помоћница министарке Јелена Сурчулија, извршни директор Републичке агенције за телекомуникације др Милан Јанковић, као и представници Кабинета и Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције.

Министарка Јасна Матић првог дана боравка у Женеви састала се са директором Сектора за радиокомуникације Валеријем Тимофејевим, директором Сектора за развој Семијем Ал Баширом и директором Сектора за стандардизацију Малколмом Џонсоном. Министарка Матић је директоре сектора упознала са приоритетима Министарства за телекомуникације и информационо друштво, посебно о напорима за израду стратегије преласка са аналогног на дигитално емитовање програма. Директорима је представљен Закључак Владе Републике Србије о Основама за израду стратегије преласка са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Републици Србији, као и процес спровођења јавних консултација које Министарство организује као увод у израду Стратегије о дигитализацији у Републици Србији. Међународна унија за телекомуникације подржала је напоре Министарства у овој области, након чега су уговорени и конкретни видови сарадње.

Заштита деце на Интернету је један од приоритета рада и Министарства и Уније у 2009. години, као и развој услуга Универзалног сервиса, те је и у овим областима договорен заједнички план активности. Међународна унија за телекомуникације изразила је спремност да Републици Србији помогне у прикупљању помоћи за обнову емисионе технике.

Другог дана посете, министарка се обратила Саветодавној групи за развој телекомуникација (Telecommunications Development Advisory Group), као једина уводничарка по позиву. У свом говору, министарка Матић посебно је истакла значај развоја сектора телекомуникација и информационог друштва као једног од најважнијих фактора развоја друштва, а посебно животног стандарда сваког појединца. Министарка је подсетила да је Република Србија један од оснивача Међународне уније за телекомуникације давне 1866. године и да од тада активно доприноси развоју телекомуникација у региону и свету. Министарка Јасна Матић је учесницима скупа представила активности и приоритете Министарства, позивајући их да се укључе у изазове које намеће динамичност развоја телекомуникација у трећем миленијуму.

Део делегације је присуствовао тренингу о јачању сарадње између Међународне уније за телекомуникације и администрација из Централне и Источне Европе, који је одржан 26 – 27. јануара 2009. године у седишту Међународне уније за телекомуникације у Женеви, а који је био инициран од стране нашег министарства. На обуци су представљене кључне активности и методи рада Међународне уније за телекомуникације. Истовремено су истакнути начини на који је могуће унапредити и ојачати сарадњу са Унијом на конкретним пројектима. Учесници ове обуке имали су прилику да се међусобно упознају, као и да размене искуства у развоју телекомуникација и информационог друштва у својим државама и регионима.