ИТУ објавила глобалну листу индекса информационе безбедности за 2024. годину

18.09.2024

Република Србија је на глобалној листи индекса информационе безбедности за 2024. годину сврстана у групу земаља које су најбоље оцењене у овој области. Међународна унија за телекомуникације (ИТУ) уз помоћ глобалног индекса информационе безбедности прати и анализира напредак сваке државе кроз пет кључних димензија, и то: правне и регулаторне аспекте, техничке мере, организационе капацитете, развој капацитета и сарадњу коју свака од земаља остварује на међународном нивоу, као и између државних институција и компанија. Ове области пружају увид у свеобухватност и ефикасност националних стратегија заштите у сајбер простору.

 

Србија је заузела место у оквиру категорије Tier 1, од укупно пет категорија, заједно са земљама које су препознате као лидери у области сајбер безбедности. Све земље у водећој Tier 1 категорији, оствариле су резултат од 95 до максималних 100 бодова. Република Србија, са 96,82 бода, заузима прво место међу земљама Југоисточне Европе.

 

РАТЕЛ, као Национални ЦЕРТ, у оквиру својих надлежности, наставља да доприноси унапређењу области информационе безбедности у Републици Србији кроз координацију, превенцију и заштиту од безбедносних ризика у ИКТ системима на националном нивоу, подизањем свести и едукацијом, као и сарадњом са релевантним институцијама и организацијама.

 

Целокупан извештај за 2024. годину доступан је на интернет страници Међународне уније за телекомуникације.