Јавно саопштење

03.12.2009
у вези са захтевом Организације за колективно остваривање права глумаца ПРАГУС имаоцима одобрења за пружање Интернет услуга и осталих услуга преноса података

Репубичкој агенцији за телекомуникације писаним путем се обратило више ималаца одобрења за пружање услуга Интернета и осталих услуга преноса података у вези са захтевом Организације за колективно остваривање права глумаца „ПРАГУС“ за закључење уговора о коришћењу права која су предмет заштите из чл. 114 и 115 Закона о ауторским и сродним правима („Службени лист СЦГ“, број 61/04), односно о обавези плаћања накнаде за коришћење тих права.

У вези са тим, Републичка агенције за телекомуникације истиче следеће:
Правилником о условима за пружање Интернет услуга и осталих услуга преноса података и садржају одобрења („Службени гласник РС“ број 100/08) регулисани су основни технички и други услови неопходни за пружање Интернет услугa и осталих услуга преноса података, прописује се образац, начин издавањa и садржај одобрењa. Тим актом, Републичка агенција за телекомуникације није регулисала и саму заштиту ауторских и сродних права, што и није у њеној надлежности.
Интернет, као технологија, омогућава кориснику претраживање и упознавање са садржајем милона страница, на којима је могуће пронаћи и ауторска дела у смислу члана 2. Закона о ауторским и сродним правима. Наш став је да за сам пренос садржаја, Интернет провајдери немају обавезу да плаћају накнаду за ауторска или сродна права.

Међутим, у случајевима када пружаоци услуге приступају Интернету и сами нуде садржаје који подлежу заштити ауторских и сродних права, свакако су дужни да плаћају одређену накнаду према Закону о ауторским и сродним правима.

Ако неко друго лице нуди такве садржаје коришћењем сервера Интернет оператора, оператор је дужан да, на писани захтев заступника власника ауторских и сродних права, достави назив и адресу лица са којом има уговор о закупу простора и приступу серверу (hosting) ради регулисања ауторских и сродних права са тим лицем.