Либерализација тржишта Интернета

15.10.2008
Републичка агенције за телекомуникације је у току ове године донела три општа акта везана за либерализацију тржишта Интернета, и упутила их одмах претходном Министарству за телекомуникације и информатичко друштво ради добијања мишљења о усаглашености са Уставом и законом. Ново Министарство за телекомуникације и информационо друштво је у првих 100 дана Владе препознало неопходност брзе либерализације Интернета, и обавестило Управни одбор РАТЕЛ-а да нема никаквих примедби на текст наведених правилника. У складу са тим, Управни одбор РАТЕЛ-а је на својој седници од 14.10.2008. године закључио да се, ради започињања процедуре њихове примене, у Службеном гласнику РС објаве:

• Правилник о условима за пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета и садржају одобрења,
• Правилник о условима за издавање одобрења за јавне телекомуникационе мреже и садржају одобрења,
• Правилник о условима и поступку издавања одобрења јавном телекомуникационом оператору за повезивање домаће телекомуникационе мреже са телекомуникационом мрежом друге државе.

Почетак примене ових правилника омогућиће снажну конкуренцију на тржишту Интернета, што ће довести до увођења нових услуга за крајње кориснике, уз бољи квалитет и ниже цене.