Међународне роминг SIM картице

11.09.2009
У оквиру својих активности везаних за заштиту корисника, Републичка агенција за телекомуникације је у медијима уочила рекламе за продају међународних припејд роминг SIM картица на територији Републике Србије, које омогућавају јефтинији роминг у великом броју земаља. РАТЕЛ сматра својом обавезом да кориснике мобилне телефоније подсети на следеће чињенице:

  • Лиценце за пружање услуга мобилне телефоније у Републици Србији поседују три оператора: „Телеком Србија“, Telenor и Vip mobile. Сва три оператора имају склопљене уговоре за пружање услуга у ромингу са великим бројем иностраних оператора.
  • Продаја међународних роминг SIM картица Републици Србији није регулисана Законом о телекомуникацијама и осталим прописима у области телекомуникација.
  • Куповином међународне роминг SIM картице корисници постају претплатници иностраног оператора и добијају нови, инострани број. Осим цена позива наведених у рекламама, употреба међународних SIM картица може да произведе и друге, скривене трошкове: преусмеравање позива са локалног броја на инострани број се тарифира као позив ка иностранству, а то није наведено у препорукама продаваца међународних роминг SIM картица. Домаћи оператор чији претплатник преусмерава позив на инострану картицу неће бити у обавези да уважи рекламацију на тако настале трошкове.
  • У случају евентуалног спора, који би био последица незадовољства корисника квалитетом услуге или висином трошкова, корисник не би могао да се обрати Агенцији, јер Агенција није надлежна за иностране операторе.