Мерење нивоа електромагнетског поља и заштита здравља људи и животне средине

21.10.2020

Поводом учесталих медијских објава путем којих се пласирају нетачне и непроверене информације из области заштите здравља људи и животне средине од штетног дејства нејонизујућих зрачења, као и испитивања и контроле нејонизујућих зрачења, указала се потреба за поновним појашњењем надлежности РАТЕЛ-а по том питању.

Наиме, област заштите животне средине је у Републици Србији регулисана је Законом о заштити животне средине („Службени гласник РС“, бр. 135/04, 36/09, 36/09 - др. закон, 72/09 - др. закон, 43/11 - одлука УС, 14/16, 76/18, 95/18 - др. закон и 95/18 - др. закон), Законом о заштити од нејонизујућег зрачења („Службени гласник РС“, број 36/09), као и подзаконским актима донетим на основу наведених закона. За послове државне управе који се односе на заштиту и унапређење животне средине, а која обухвата и област заштите од нејонизујућег зрачења, надлежно је Министарство заштите животне средине, односно Сектор за управљање животном средином/Одсек за заштиту од буке, вибрација и нејонизујућих зрачења,  као  посебна организациона јединица у оквиру Министарства.

Надзор над применом одредаба наведених закона и прописа донетих на основу њих врши Министарство преко инспектора за заштиту животне средине у оквиру делокруга утврђеног тим законом, док аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе посао инспекцијског надзора врше као поверен.

Даље, подзаконским актима су прописани ближи услови које мора да испуњава привредно друштво, предузеће или друго правно лице у погледу кадрова, опреме и простора за вршење послова испитивања нивоа зрачења извора нејонизујућих зрачења од посебног интереса у животној средини, примени методе мерења и прорачуна важећих домаћих или међународних стандарда, тј. да је акредитовано код надлежног акредитационог тела за послове испитивања нејонизујућих зрачења, при чему је списак овлашћених правних лица за обављање наведених послова објављен на сајту Министарства.

Што се тиче граница излагања нејонизујућим зрачењима, оне су утврђене Правилником о границама излагања нејонизујућим зрачењима („Службени гласник РС“, број 104/09, у даљем тексту: Правилник), са напоменом да постоје тачно одређене институције и стручна правна лица која се овом проблематиком баве. Са научне стране, при многим универзитетима у Републици Србији постоје технички факултети који се баве електромагнетиком и телекомуникацијама, док медицинска струка такође изучава питање нејонизујућег зрачења са аспекта утицаја на људски организам.

С друге стране, када се говори о законским стварним надлежностима РАТЕЛ-а, једна од прописаних је и управљање, коришћење и контрола радио-фреквенцијског спектра која се спроводи по начелу рационалног и економичног коришћења радиофреквенцијског спектра у Републици Србији. С тим у вези, по основу члана 48. Закона о електронским комуникацијама („Службени гласник РС“, бр. 44/10, 60/13-УС, 62/14 и 95/18-др. Закон), РАТЕЛ је овлашћен да мери ниво електромагнетског поља за електронске комуникационе мреже, припадајућа средства, електронску комуникациону опрему и терминалну опрему, у складу са граничним вредностима утврђеним посебним прописима, уз обавезу да сва прекорачења утврђена приликом таквих мерења пријави инспекцији надлежној за заштиту животне средине при Министарству.

Из описане надлежности РАТЕЛ-а проистекла је идеја о изградњи „EMF RATEL“ система за континуално праћење нивоа електромагнетског поља. Пројекат је реализован у тој мери да је за сада постављено 57 сензора у 26 градова у Србији на локацијама у зони повећане осетљивости, као што су студентски домови, универзитети, школе, предшколске установе широм Србије (Опис EMF RATEL). Вредности нивоа електромагнетског поља у времену можете погледати на адреси: https://emf.ratel.rs/cyr/index.

Примера ради, а првенствено у циљу провере истинитости једне од медијских објава о јачини електричног поља на локацији Трг републике за коју се јавила сумња да се темељи на релевантним и тачним информацијама, стручна служба РАТЕЛ-а је дана 15.10.2020. године обавила мерење јачине електричног поља на предметној локацији, и то кумулативно широкопојасно испитивање јачине електричног поља у опсегу од 27MHz до 40GHz, као и фреквенцијски селективно испитивање јачине електричног поља у опсегу од 27MHz до 3GHz, при чему је детаљно извршено идентификовање извора електромагнетског зрачења. Резултати обављених испитивања показали су да су максималне јачине електричног поља идентификованих извора, као и кумулативне вредности јачине електричног поља вишеструко ниже од референтних вредности за дате фреквенције дефинисане Правилником (Извештај мерења са Трга републике у Београду), што још једном потврђује чињеницу да медији треба првенствено да траже мишљење квалификованих и стручних лица о предметном питању, а све у циљу истинитог и потпуног информисања јавности