Одржан 41. ПосТел

04.12.2023

БЕОГРАД, 21. и 22. новембар - На Саобраћајном факултету Универзитета у Београду држан je 41. Симпозијум о новим технологијама у поштанском и телекомуникационом саобраћају ПосТел 2023. Отварајући конференцију Катарина Томашевић, помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству информисања и телекомуникација, истакла је да су главне теме стратешког развоја поштанских услуга: унапређење поштанске регулативе, стварање правног оквира за дигитализацију процеса у циљу примене нових технологија, затим скраћење процедура за отпочињање обављања делатности поштанских услуга, као и подизање нивоа заштите корисника поштанских услуга.

Директор Сектора за поштанске услуге Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) Љубомир Остојић је у свом уводном обраћању као стратешки приоритет у погледу поштанских услуга у наредној години навео измену законске регулативе у области поштанских услуга, поспешивање конкуренције на тржишту поштанских услуга и израду студије о одрживости универзалне поштанске услуге.

Радови на ПосТел-у су ове године били подељени у неколико програмских целина: Телекомуникациони саобраћај, мреже и сервиси, Менаџмент процеса у поштанском и телекомуникационом саобраћају, затим Поштански саобраћај, мреже и сервиси. Представници РАТЕЛ-а презентовали су рад на тему „Модели за унапређење конкуренције на тржишту поштанских услуга“, чији су аутори: Драган Пејовић, Љубомир Остојић, Соња Гезовић и Мила Милошевић.

Симпозијум ПосТел је током 41. године успешног рада изградио репутацију и стекао лидерску позицију у научно-стручној делатности, окупљајући велики број еминентних стручњака из области поштанског и телекомуникационог саобраћаја. На Саобраћајном факултету представљени су научно-истраживачки радови из области поштанског и телекомуникационог саобраћаја и одржане бројне научно-стручне активности и трибине, као и презентације компанија и пројектних решења.