Посета РАТЕЛ-а малтешком регулатору

28.11.2022

ВАЛЕТА, 14-16. новембар 2022 – Представници РАТЕЛ-а били су у радној посети малтешком регулатору електронских комуникација - Malta Communications Authority (МСА), ради размене искустава по питањима: развоја система за континуално мерење нивоа електромагнетског поља, активности у контроли коришћења радио-фреквенцијског спектра, као и упоредног мерења и анализе параметара квалитета услуга доступних крајњим корисницима мобилних комуникационих мрежа (Benchmark).

На одржаном билатералном састанку РАТЕЛ је своје искуство поделио презентацијом на тему ЕМФ мерења, прегледа система за мониторинг радиофреквенцијског спектра и benchmark-а мобилних мрежа на територији Републике Србије. Такође, раднa посета је искоришћена и за упознавање са мониторингом радио-фреквенцијског спектра на Малти, односно мерном опремом коју користе у свом раду, затим са одређеним случајевима решавања штетних сметњи на Малти, као и комплетном процедуром која се спроводи приликом мерења коришћењем мобилног мерног возила.

Закључено је да је радни састанак био веома успешан у смислу размене искустава и информација у вези са активностима на истим пословима, а од нарочитог значаја за MCA било је искуство РАТЕЛ-а у вези са спровођењем упоредних мерења и анализом параметара квалитета услуга доступних крајњим корисницима мобилних комуникационих мрежа (benchmark), с обзиром да таква мерења до сада нису спроводили, а имају их плану.