Примена Одлуке о дефинисању односа између Телекома Србија а.д и Telenorа d.o.o

25.08.2010
Одлуком РАТЕЛ-а од 4.6.2010. дефинишу се односи јавних телекомуникационих оператора „Телекома Србија“ а.д. и Telenorа d.o.o. поводом доделе лиценце за фиксну телекомуникациону мрежу и услуге компанији Telenor d.o.o.

Одлука садржи услове и цене везане за:
– закуп оптичких влакана,
– закуп телекомуникационе канализације,
– интерконекцију, у делу терминирања позива, приступних тачака и водова за интерконекцију,
– колокацију и
– рашчлањени приступ локалној петљи.
По истеку рока од 30 дана од дана достављања Одлуке операторима, РАТЕЛ констатује:

1. Да усаглашени текст уговора о закупу оптичких влакана, у складу са тачком 6 Одлуке који је добио сагласност Агенције, између „Телеком Србија“ а.д. и Telenor d.o.o. ступа на снагу 01.07.2010.

2. Да усаглашени текст уговора о закупу телекомуникационе канализације, у складу са тачком 7 Одлуке који је добио сагласност Агенције, између „Телеком Србија“ а.д. и Telenor d.o.o. ступа на снагу 05.07.2010.


3. а) Управни одбор Агенције је у Решењу донетом 7.7.2010. одлучио да:

– као неоснован, одбије захтев компаније Telenor d.o.o. од 5.7.2010. у делу везаном за поновно одређивање цена терминације за позиве из мобилне мреже Telenorа d.o.o. у фиксну мрежу „Телекома Србија“ а.д,
– одбаци захтев компаније Telenor d.o.o. од 5.7.2010. у делу везаном за одређивање цена терминације за позиве који потичу из фиксне мреже Telenorа d.o.o. и терминирају се према крајњим корисницима у мобилној мрежи „Телекома Србија“ а.д. и обратно, из разлога што је то решено у Одлуци Агенције од 4.6.2010.

3. б) Управни одбор Агенције је у Одлуци донетој 7.7.2010. усвојио захтев Telenorа d.o.o. о измени описа услуга интерконекције садржаних у Анексу 2 Уговора о интерконекцији закљученог 8.2.2007. између „Телекома Србија“ а.д. и Telenorа d.o.o.

4. РАТЕЛ је у Решењудонетом 12.7.2010. јавним телекомуникационим операторима „Телекому Србија“ а.д. и Telenoru d.o.o. дефинисао спорне елементе Оквирног и Појединачног уговора о пружању услуге колокације. Уговори ступају на снагу даном потписивања, а најкасније 14.7.2010.


5. РАТЕЛ је у Решењу донетом 19.07.2010. године јавним телекомуникационим операторима „Телеком Србија“а.д. и Telenor d.o.o. утврдио спорне елементе Уговора о рашчлањеном приступу локалној петљи. Уговор ступа на снагу даном потписивања од обе уговорне стране, а најкасније 23.07.2010. године.

6. Јавни телекомуникациони оператори „Телеком Србија“а.д. и Telenord.o.o. су потписали два уговора о закупу оптичких влакана, уговор о колокацији и уговор о закупу телекомуникационе канализације.

7. РАТЕЛ је у Решењу донетом 25.08.2010. године јавним телекомуникационим операторима „Телеком Србија“а.д. и Telenord.o.o. утврдио спорне елементе Уговора о рашчлањеном приступу локалној петљи везане за одређивање цене за отказивање и искључење локалне петље, повлачење захтева за приступ рашчлањеној локалној петљи, прелазак са заједничког на потпуни приступ локалној петљи, као и цене за неосновани захтев за отклањање сметње. Уговор ступа на снагу даном потписивања од обе уговорне стране, а најкасније 01.09.2010. године.