Радионица и пленарно заседање Групе европских регулатора за поштанске услуге (ERGP) 28. и 29. новембра у Београду

28.11.2018

РАТЕЛ је 28. и 29. новембра домаћин отворене радионице Групе европских регулатора за поштанске услуге (ERGP), намењене представницима сектора поштанских услуга, и пленарне седнице ERGP, намењене регулаторним телима за област поштанских услуга. Скупу присуствују учесници из 36 земаља и представници Европске комисије.

На отварању скупа учесницима су се обратили заменица председника Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Скупштине Србије Стефана Миладиновић, директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор, представник Европске комисије Роберт Почмарски и председавајући ERGP Џек Хаманде.

Првог дана се одржава Отворена радионица ERGP под називом „Поштански оквир – погледи из и изван ЕУ“, у организацији ERGP, Европске комисије и РАТЕЛ-а,  намењена свим учесницима тржишта поштанских услуга из ЕУ и нашег региона, којој присуствује више од 170 учесника. На радионици, која се састоји из три главне сесије, заинтересоване стране из поштанског и других сродних сектора имају прилику да размене мишљења о темама које утичу на будући развој поштанског сектора и регулаторних мера.

У првом делу, на коме је модератор представник Европске комисије, представљени су актуелни трендови на тржишту пакета у ЕУ, тачније резултати стручне студије која се односи на развој е-трговине и прекограничне доставе пакета, коју су консултанти немачког института WIK спровели у сарадњи са Европском комисијом.

Друга сесија је посвећена изазовима регулисања тржишта поштанских услуга. Учесници из неколико земаља које нису чланице ЕУ имају прилику да представе начине прилагођавања својих регулаторних оквира у односу на промене које се дешавају на европском и глобалном поштанском тржишту, а модератор је директор РАТЕЛ-а.

Последња сесија, на којој је модератор председавајући ERGP, бави се будућношћу нове поштанске директиве ЕУ. Једна од тема је и потенцијална сарадња између држава чланица ЕУ и оних које то нису, са циљем унапређења развоја поштанског тржишта.

Другог дана се одржава пленарно заседање ERGP-a коме присуствују представници регулаторних тела за област поштанских услуга из држава чланица Европске уније и држава са статусом посматарча у ERGP, међу којима је и Србија.