Радна посета хрватског регулатора

05.02.2024

Колеге из Хрватске регулаторне агенције за мрежне дјелатности (ХАКОМ) биле су у дводневној посети РАТЕЛ-у ради наставка сарадње и размене искустава у области управљања радиофреквенцијским спектром, заштите корисника, анализе тржишта електронских комуникација, електронских мрежа и услуга и поштанских услуга.

Делегацију ХАКОМА-а је поздравио технички директор РАТЕЛ-а Драгољуб Стефановић, који је истакао значај оваквог вида сарадње, након чега је уследила сесија посвећена преношењу искустава и добре праксе у процесу организовања и спровођења аукције спектра у Хрватској уз детаљно представљање свих фаза поступка јавног наметања, од припреме до реализације.

У наставку радне посете одржано је више паралелних сесија посвећених различитим областима. Представници РАТЕЛ-а су имали прилике да се упознају са плановима за спровођење Акта о дигиталним услугама у Хрватској, као и са начином спровођења стручног надзора и регулисањем заједничког коришћења елемената мреже.

Сесија посвећена анализи тржишта је протекла у размени стручних знања у вези са бројним актуелним темама значајним за оба регулатора, а које се тичу обавезе контроле цена, комбиноване примене LRIC модела и расподеле трошкова приступа и спровођења рачуноводственог и структурног раздвајања.

Размена искуства и добре праксе из области заштите корисника била је усмерена на акт којим је регулисано питање садржаја уговора, предуговорног информисања и измена услова уговора, као и на поступање по приговорима који се односе на роминг, VAS услуге и квалитет услуга.

Представници РАТЕЛ-а су представили колегама из Хрватске најважније активности и пројекте из области регулисања поштанских услуга: модел бенчмарка квалитета експрес услуга, ГИС портал за приказивање и анализу мреже поштанских оператора, портал цена оператора експрес и курирских услуга, као и студију о одрживости универзалне поштанске услуге. Сусрет је такође био добра прилика да се гости упознају и са РАТЕЛ-овим интерактивним порталом Мапе покривености мобилних мрежа који је креиран у циљу пружања информација о мапама покривања мобилних мрежа у Србији.