Рател добитник признања отворених података

08.01.2019

У оквиру програма „Отворени подаци - отворене могућности“ у Србији „ЕМФ РАТЕЛ за континуално праћење нивоа електромагнетског поља“ добитник је признања  у оквиру националног Портала отворених података.

Укупно је уручено 10 признања, од чега пет признања организацијама цивилног друштва чији су пројекти у области отворених података одабрани за финансирање са укупним фондом од 60.000 долара, као и пет признања органима државне управе који су отворили своје скупове података.

Пројекти организација цивилног друштва награђени су на јавном позиву који је расписан у оквиру програма „Отворени подаци - отворене могућности“, који финансира Светска банка, Фонд за добро управљање Владе Велике Британије и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а спроводе Програм Уједињених нација за развој (УНДП)  и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

За награђене пројекте расписана су три изазова, од којих је изазов: “Информисање грађана о нивоима и променама електромагнетског поља”, изазов Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).

Позивају се сви заинтересовани, а посебно стартапи, удружења, мала и средња предузећа, да се пријаве и понуде иновативна решења за различите друштвене проблеме, како би одлуке биле доношене на основу података и информација, а грађани Србије имали прилику да користе иновативне услуге.

За три идеје, за сваки изазов по једна, које треба да буду решења за изазове, предвиђена је подршка за развој појединачног решења  у износу од максимално 10.000 америчких долара..

Више о правилима учешћа пронађите у тексту Изазова отворених података. Текст изазова преузмите овде: http://www.undp.org.rs/download/tmp/UNDP_Izazov otvorenih podataka.pdf

Продужен је рок за пријаву идеја до 28.02.2019. године. Погледајте вест на www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2019/extended-deadline-for-open-data-challenge.html