РАТЕЛ домаћин састанка контакт мреже BEREC-а И IRG-а

13.09.2024

РАТЕЛ је био домаћин трећег састанка Контакт мреже Тела европских регулатора за електронске комуникације (BEREC ) и састанка Групе независних регулатора (IRG) у 2024. години, који су одржани 12. и 13. септембра 2024. године у Београду. Састанцима је уживо присуствовало 90 представника 40 европских регулатора и организација, а око 20 учесника је састанке пратитило онлајн.  

Циљ састанка је  био припрема докумената за 60. пленарну седницу BEREC-a. Главне теме на дневном реду које су разматране су, између осталог, извештај о развоју приватних и јавних 5G мрежа у Европи, извештај са радионице о употреби сателитских технологија у мобилним комуникацијама и извештај са радионице о заштити права крајњих корисника у циљу израде мишљења о развоју нових технологија за пружање услуга електронских комуникација. Такође је размотрен План рада BEREC-a за 2025. годину и обједињавање стратешких докуменатата BEREC-a у јединствену стратегију за период од 2026. до 2029. године. 

Дан раније је за 50 учесника одржана радионица на тему „Улога регулатора у развоју  и спровођењу индикатора одрживости у ИКТ сектору“, са циљем размене искуства о прикупљању података о утицају компанија које пружају телекомуникационе и дигиталне услуге на животну средину.