РАТЕЛ спровео мерења квалитета услуга мобилних комуникационих мрежа дуж железничких коридора у Србији

12.05.2021

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге је током априла 2021. године спровела свеобухватна упоредна мерења и анализу параметара квалитета услуга доступних крајњим корисницима мобилних комуникационих мрежа оператора (Benchmarking железничких коридора): Telekom Srbija, Telenor и А1 Srbija d.o.o. дуж железничких коридора X и XI.

Мерна путања Benchmarking-а железничких коридора се састојала из следећих деоница:

  1. Батајница-Шид-Батајница, крак коридора X
  2. Београд-Вршац-Београд, крак коридора XI
  3. Нови Сад-Суботица-Нови Сад, крак коридора Xb
  4. Београд-Пријепоље-Београд, крак коридора XI
  5. Ниш-Димитровград-Ниш, крак коридора Xc
  6. Ниш-Прешево-Ниш, крак коридора X
  7. Ниш-Београд-Ниш, деоница коридора X

Мерењима није обухваћена деоница пруге Београд-Нови Сад, коридора X, јер железнички саобраћај на тој деоници није у раду због реконструкције која је у току.

Мерном опремом су прикупљани подаци о мрежи, обављањем тестова преноса говора и података, и истовременим мерењем скенером за прикупљање радио параметара. Све три мобилне мреже тестиране су у истом тренутку, на истим рутама, коришћењем истих тестних телефона. На свим деоницама коридора X и XI вршена су мерења унутар воза, у покрету.

Benchmarking-ом железничких коридора је измерено готово 2100km дужине железничких пруга у Србији. Током кампање обављено је преко 2.000 позива и 4500 сесија преноса података, у мрежи сваког од оператора, на свим расположивим технологијама (2G, 3G, 4G).

Детаљни приказ вредности параметара квалитета говорне услуге и услуга преноса података у мобилним комуникационим мрежама, као и мапе покривености радио сигналима, са легендом нивоа сигнала по технологијама преноса у мобилним комуникационим мрежама оператора Телеком Србија, Telenor и А1 Srbija d.o.o. по деоницама можете погледати на адреси.

Посебно издвајамо зоне без покривања:

  • Београд-Пријепоље (нарочито: Ваљево-Ужице-Пријепоље),
  • око Сићевачке клисуре на железничком краку Ниш-Димитровград коридора Xc,
  • у области Грделичке клисуре на краку Ниш-Прешево коридора X,
  • деоница Београд-Ниш, железничког коридора X.

Резултати Benchmarking железничких коридора показују да оператори нису посветили довољну пажњу покривању железничких коридора. Вредности параметара квалитета електронских комуникационих услуга су неуједначених вредности, од одличних до веома лоших.

Осим у Војводини, остали правци нису довољно покривени мобилним комуникационим мрежама оператора те корисници не могу да користе све услуге са задовољавајућим квалитетом.



Слика 1: Типична мапа 4G покривања деонице Београд-Пријепоље


Табела 1: HTTP Small file download на деоници Ниш-Димитровград



Табела 2: HTTP Small file upload на деоници Ниш-Димитровград

Табела 3: Време успостављања говорне услуге на деоници Ниш-Димитровград

Табела 4: Квалитет говорне услуге на деоници Ниш-Димитровград