Саопштење Међународне уније за телекомуникације

29.09.2008
Очекује се да број претплатника мобилне телефоније у свету достигне 4 милијарде крајем 2008.

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације (ITU) др Хамадун Туре је у Њујорку објавио да ће број претплатника мобилне телефоније у свету вероватно достићи 4 милијарде пре краја ове године.

Mobile users estimate
Извор: ITU World Telecommunication/ICT Indicators (WTI) database.

Др Туре је у Њујорку говорио на скуповима везаним за Миленијумске циљеве развоја (MDGs), у оквиру форума Приватног сектора Уједињених нација који су се бавили глобалном кризом хране и улогом технолошких иновација у постизању Миленијумских циљева развоја.

Раст броја мобилник претплатника од почетка века је импресиван, са годишњим просеком од 24% између 2000. и 2008. године. Док је 2000. године мобилна пенетрација износила 12%, почетком 2008. је већ износила 50%. Процењује је се да ће крајем 2008. износити 61%.

Висок раст броја мобилних претплатника је углавном последица развоја неких од највећих светских тржишта. Очекује се да ће привреде Бразила, Русије, Индије и Кине имати изузетно значајан утицај, и то што се тиче популације, ресурса и учешћа у глобалном бруто производу. Оне саме ће имати више од 1,3 милијарди мобилних претплатника до краја 2008. године.

Раст широкопојасног приступа омогућава низ друштвено пожељних и значајних онлајн услуга, које посебно утичу на Миленијумске циљеве развоја у областима као што су е-управа, е-образовање и е-здравство. Коришћење широкопојасних технологија може да помогне у превазилажењу многих развојних изазова са којима се срећу земље у развоју.