Упоредни преглед цена роминга мобилних оператора на дан 03.07.2009.

07.07.2009

Да бисмо помогли грађанима Србије да смање трошкове коришћења мобилних телефона током коришћења годишњих одмора и путовања у иностранство, направили смо табеле тарифа роминга сва три домаћа мобилна оператора.

Преглед обухвата 50 земаља по следећем редоследу: земље у окружењу, остатак Европе, Азија, Северна Америка, Африка.

Напомене:

1. Увид у тренутно важеће тарифе дат је на званичним интернет страницама мобилних оператора.

2. Цене говорних позива дате су у дин/мин, без ПДВ-а и пореза на употребу мобилних телефона, а минимална обрачунска јединица дата је у прегледу тарифирања.

3. Цене послатих SMS порука дате су у дин/SMS-у, без ПДВ-а и пореза на употребу мобилних телефона, док се примљене SMS поруке не наплаћују.

4. Цене GPRS саобраћаја дате су у дин/пренетом KB, без ПДВ-а и пореза на употребу мобилних телефона, а минимална обрачунска јединица дата је у прегледу тарифирања.

5. Одлазни позиви код prepaid претплатничког односа могу се остварити на два начина:

1. Путем CAMEL протокола, где је корисницима омогућено позивање у ромингу једноставним бирањем жељеног броја у међународном формату, који укључује префикс за међународни позив, за којим следи код земље, мрежна група без водеће нуле и претплатнички број (на пр. +381 11 1234567).
2. Путем услуге "повратног позива", односно "USSD Call back", при чему се одлазни позиви у ромингу остварују укуцавањем кратког кода за "USSD Call Back", који је различит за различите операторе, за којим следи жељени број.
У VIP mobile mreži usluga "USSD Call back" није омогућена.
У Telenor мрежи она се остварује позивањем: *123*+(код земље)(код мреже)(претплатнички број)#, на пр. *123*+38163123456# (више информација може се наћи на сајту www.telenor.co.rs).
У MT:S мрежи ова услуга се остварује позивањем *102*00(позивни број земље)(позивни број мреже, без водеће нуле)(број претплатника)# (више информација може се наћи на сајту www.mts.telekom.rs).

6. Сезонске промоције објављују се на званичним сајтовима оператора, па се корисници упућују на њих ради најновијих информација.

Тренутно важеће промоције су:

MT:S: < link >

Telenor: < link >

VIP: < link 1 > i < link 2 >

Тарифирање говорних позива:

Тарифирање говорних позива приказано је у облику <почетни тарифни интервал> + <наредни тарифни интервал>
* Тарифирање 1+1 значи да се тарифирање врши по секунди разговора.
*Тарифирање 60+60 значи да се тарифирање врши по сваком започетом минуту разговора (ако разговор траје мање од минут, наплатиће се минут, ако разговор траје између 60 и 120 секунди наплатиће се 2 минута, итд.).
* Тарифирање 60+1 значи да се први минут разговора увек наплаћује чак и ако разговор траје мање од минут, а после првог минута тарифира се по секунди.