Упозорење јавним телекомуникационим операторима везано за поштанске услуге

24.06.2010

Одредабама Закона о поштанским услугама („Службени гласник РС“, бр. 18/2005 и 30/2010) и Правилника о општим условима за обављање поштанских услуга („Службени гласник РС“, број 24/2010) регулисано је обављање поштанских услуга у Републици Србији.

У смислу наведених прописа, држава гарантује ексклузивно право на обављање резервисане поштанске услуге јавном поштанском оператору – Јавном предузећу ПТТ саобраћаја „Србија“. Ексклузивно право се односи на писмоносне пошиљке до утврђеног лимита по маси и цени. Лимите по маси и цени утврђује Републичка агенција за поштанске услуге, при чему они не могу бити већи од 350 грама и петоструког износа поштарине за писмо прве стопе тежине и најбржег степена преноса. То значи да пријем, пренос и/или уручење писмоносних пошиљака обавља искључиво Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија“.

У циљу спречавања нелојалне конкуренције у области обављања поштанских услуга, потребно је да јавни телекомуникациони оператори своје пословање ускладе са напред наведеним прописима.