Успешнo окончано јавно надметање за фреквенције у опсегу 791-821/832-862 MHz

19.11.2015
Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге успешно је спровела поступак јавног надметања за издавање појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција у радиофреквенцијском опсегу 791-821/832-862 MHz за територију Републике Србије.

Јавном надметању су присуствовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација предвођени министром и потпредседником Владе Расимом Љајићем, представници сва три мобилна оператора и представници медија.

Понуде су у року предвиђеном конкурсном документацијом поднели оператори „Телеком Србија“ а.д, Vip mobile d.o.o и Telenor d.o.o. Отварањем финансијских понуда утврђено је да су све три понуде исправне, са понуђеном почетном ценом од 17.500.000 евра за фреквенцијски блок од 5 MHz. Сваки оператор је добио по два блока:

•„Телеком Србија“ а.д. по укупној цени од 35.051.000 евра
• Vip mobile d.o.o по укупној цени од 35.000.000 евра
• Telenor d.o.o. по укупној цени 35.002.111 евра

Укупан износ од 105.053.111 евра ће бити уплаћен у буџет Републике Србије. РАТЕЛ ће операторима издати дозволе за коришћење фреквенцијских опсега на десет година, уз могућност продужавања за још пет. Реч је о опсезима које су раније користили телевизијски емитери, а ослобођени су у окончањем процеса дигитализације. Након истека 4 месеца од доделе дозвола мобилни оператори ће почети да пружају услуге широкопојасног приступа интернету на технолошки неутралној основи.

"Веома смо задовољни успешним спровођењем овог поступка. С једне стране, успешна продаја националног добра представља непосредни допринос буџету, а с друге стране, мобилни оператори ће грађанима моћи да пруже квалитетнију услугу и уведу нове сервисе. Резултат ће бити динамичније и конкурентније тржиште услуга мобилне телефоније у Србији", ракао је др Владица Тинтор, директор РАТЕЛ-а и председник Комисије за спровођење поступка јавног надметања.

Галерија