Захтев операторима – обавеза благовременог достављања идентификационих података

13.09.2011

Одредбама члана 37. Закона о електронским комуникацијама („Службени гласник РС“, број 44/10, у даљем тексту: Закон) прописани су општи услови за обављање делатности електронских комуникација, а исти су ближе уређени Правилником о општим условима за обављање делатности електронских комуникација по режиму општег овлашћења („Службени гласник РС“ број 38/11, у даљем тексту: Правилник).
У складу са одредбом члана 38. Закона и чл. 4. и 5. Правилника оператор је дужан да најмање 15 дана пре отпочињања, промене или окончања делатности електронских комуникација, обавести о томе Републичку агенцију за електронске комуникације (у даљем тексту: Агенција), у писаном облику.
Према одредбама члана 41. Закона оператор је дужан да, на захтев Агенције, достави све потребне податке и информације који су неопходни ради обављања послова из надлежности Агенције. Подаци и информације који су неопходни за обављање послова из надлежности Агенције су, између осталог, и актуелни идентификациони подаци оператора (пуно пословно име, назив, седиште, као и контакт подаци одговорних и овлашћених лица).
Уколико оператор, у одређеном року, не достави прописане податке, Законом је прописана одговорност за прекршај. Наиме, према одредбама члана 138. став 1. Закона, новчаном казном од 500.000 до 2.000.000 динара казниће се за прекршај правно лице, између осталог, ако:
1. не обавља делатност електронских комуникација у складу са одговарајућим општим условима прописаним од стране Агенције (члан 37.);
2. не обавести Агенцију о отпочињању, промени или окончању делатности (члан 38. став 1.).
За наведени прекршај предвиђена је санкција и за одговорно лице у правном лицу, као и за предузетника, односно физичко лице, и то новчана казна у распону од 50.000 до 150.000 динара, као и одговарајућа заштитна мера.
Истовремено са изрицањем новчане казне за утврђени прекршај, правном лицу, односно предузетнику, може се изрећи заштитна мера забране вршења одређене делатности у трајању до три године, а одговорном лицу у правном лицу заштитна мера забране вршења одређених послова у трајању до једне године.
Према одредбама члана 139. став 1. тачка 1) Закона, новчаном казном од 250.000 до 500.000 казниће се за прекршај правно лице, ако не достави Агенцији податке и информације неопходне ради обављања послова из њене надлежности (члан 41.).
Такође, за наведени прекршај казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 50.000 до 100.000 динара, као и предузетник, односно физичко лице новчаном казном од 50.000 до 100.000 динара.
Напомињемо да ће Агенција, у законским роковима, покренути прекршајне поступке против свих лица која не поступају у складу са Законом.