Завршена прва фаза јавног надметања за лиценцу за другог фиксног оператора

12.01.2010
Издавање лиценце другом фиксном оператору је кључно за даљу либерализацију тржишта телекомуникације у Републици Србији, обезбеђивање нових инвестиција у сектору телекомуникација, развој широкопојасног приступа и креирање нових сервиса. Корисници ће, поред могућности избора оператора, добити пакете услуга у оквиру којих би могли да буду фиксни телефон, Интернет, ИП телевизија, као и услуге потребне за ефикасно пословање и побољшање квалитета живота грађана. Конкуренција на тржишту ће дефинисати цене таквих пакета. Предности ће бити бржи рад и боља продуктивност компанија, а самим тим и раст бруто домаћег производа и отварање нових радних места.

Имајући у виду значај друге лиценце за фиксне мреже и услуге, Републичка агенција за телекомуникације је покренула иницијативу за њено издавање. У складу са Акционим планом за реализацију стратегије развоја телекомуникација у Републици Србији за период до 2010. године, Министарство за телекомуникације и информационо друштво је 23.10.2009. донело Правилник о броју и периоду на који се издаје Лиценца за јавне фиксне телекомуникационе мреже и услуге, као и о минималним условима за издавање Лиценце и најмањем износу једнократне накнаде за издавање Лиценце. РАТЕЛ је на основу својих надлежности и услова прецизираних у Правилнику, покренуо процедуру јавног надметања за лиценцу и објавио позив понуђачима. Четири компаније су откупиле конкурсну документацију:

1. Telenor d.o.o,
2. VIP mobile d.o.o,
3. Kerseyco Trading Limited (Кипар),
4. Konsing Group.


Републичка агенција за телекомуникације је у уторак, 12.1.2010, спровела прву фазу јавног надметања за издавање једне лиценце за јавне фиксне телекомуникационе мреже и услуге за територију Републике Србије – јавно отварање понуда. Комисија за спровођење поступка јавног надметања је констатовала да je документацију благовремено предалa компанија Теленор д.о.о.

Комисија за спровођење поступка јавног надметања ће детаљно прегледати документацију коју је поднела компанија Теленор и најкасније до понедељка, 18. јануара 2010, до 10:00, објавити да ли је овај понуђач испунио услове за даље учешће у поступку. До наведеног датума ће бити објављено и време и место на коме ће се јавно отворити финансијска понуда.

Галерија