Данас је 150 година од оснивања Светског поштанског савеза

09.10.2024

На данашњи дан се обележава 150 година од оснивања Светског поштанског савеза (UPU-Union postale universelle ili Universal Postal Union), међународне организације која координира поштанске политике и правила између земаља чланица, а тиме и светски поштански систем. Наиме, 9. октобра 1874. основан је Светски поштански савез у Берну, док је Кнежевина Србија била је међу 22 земље које су основале савез. Данас представља агенцију Уједињених нација која својим активностима омогућава глобално јединство поштанске територије и броји 193 земље чланице које прихватају исте услове за спровођење међународних поштанских дужности. Светски поштански савез (Савез) је прва универзална светска организација и као таква представља најстарији облик мултилатералне сарадње у свету.

У циљу што бржег развоја и унапређивања међународног поштанског саобраћаја, Савез је усвојио и одређене принципе: јединство поштанске територије, принцип слободе поштанског транзита и принцип јединства писмоносних такса.

Данас Савез предводи напоре за модернизацију и унапређење поштанских услуга. Он пружа могућност за земље да размењују знања, проналазе нова решења и суочавају се са савременим изазовима. Дух сарадње Савеза помаже да се препреке претворе у прилике, осигуравајући да поштанске услуге еволуирају са светом који се мења. Тамо где смо некада посматрали пораст дигиталне комуникације и пад обима традиционалне поште као претњу, сада видимо мноштво могућности. Опсежна мрежа Савеза се прилагодила да подржи шири спектар услуга – укључујући е-трговину, финансијске, друштвене и дигиталне услуге – обезбеђујући инклузивни приступ људима широм света, укључујући и најудаљенија подручја како никог не би оставили иза себе. Овај инклузивни приступ јача нашу способност да се бавимо глобалним изазовима, попут климатских промена, што захтева сарадњу преко граница. Док гледамо у будућност, мисија Савеза остаје јасна: повезивање и оснаживање људи широм света. Остајући посвећен мултилатерализму, иновацијама и инклузивности, наставићемо да подржавамо глобалну комуникацију и служимо будућим генерацијама у наредних 150 година“, каже у поздравној поруци генерални директор Масахико Метоки.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је, честитајући, истакао да Савез наставља да користи нове технологије за пружање основних услуга човечанству, те да се на овај важан дан одаје почаст и прославља рад Светског поштанског савеза на премошћавању удаљености и уједињењу света.

Поводом обележавања Светског дана поште, Савез организује 53. међународно такмичење у писању писама у партнерству са УНИЦЕФ-ом и уз учешће УНЕСКО-а да оснажи децу и младе широм света подстицањем писмености и креативности кроз уметност писања писама. Такмичење је повод да се млади људи упознају са важном улогом поштанских услуга у нашим друштвима, док се истовремено подстиче и уживање у писању писама и помаже у јачању веза међународног пријатељства.

Учесници ће у 2024. години бити подстакнути да размишљају о будућности света на тему: „Са 150 година, Савез је служио људима широм света више од осам генерација. Свет се од тада огромно променио. Напишите писмо будућим генерацијама о свету за који се надате да ће наследити“.