Национална сајбер конференција одржава се 23. октобра у Београду

15.10.2024
Национална сајбер конференција коју 23. октобра по други пут заједно организују Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и Национални ЦЕРТ Републике Србије (РАТЕЛ)  понудиће и ове године преглед актуелних и значајних тема из области информационе безбедности, релевантних за привреду и стручњаке, али и за приватне кориснике савремених технологија.
Конференција ће бити посвећена разговорима о међународним прописима који значајно мењају пејзаж националних легислатива у области информационе безбедности, те ће инострани стручњаци говорити о статусу, напретку и моделима спровођења NIS2 директиве и других релевантних прописа у земљама Европске уније.

Посебно занимљива тема за предузећа која послују и у нашој земљи и на тржиштима ЕУ, тиче се актуелног Нацрта закона о информационој безбедности и могућих „уских грла“ у имплементацији NIS2 директиве у национално законодавство.

На конференцији ће бити отворена и тема која све више добија на значају,  а тиче се  координисаног управљања рањивостима (Coordinated Vulnerability Disclosure - CVD)  кроз  активно учешће различитих заинтересованих страна у истраживању и пријављивању рањивости ради смањења ризика. Ово је једна од важних компоненти NIS2 директиве, а биће разматрана са аспекта законодавца и заштите људских права током истражних процеса.

Поред тога, биће речи о врло широком спектру претњи које долазе са друштвених мрежа – од превара и фишинг порука до преузимања налога ради изнуде или злоупотребе идентитета, које угрожавају не само приватне, већ и пословне кориснике. Биће речи о томе како претње еволуирају, каква и колика је одговорност платформи, али и о пожељним безбедносним процедурама које треба применити да би се предупредили ризици. 

Биће представљени преглед активности Националног ЦЕРТ-а у претходних годину дана и релевантне иницијативе и пројекти Мреже за сајбер безбедност који доприносе подизању капацитета информационе безбедности у земљи.
Програм конференције доступан је на веб-сајту cert.rs. Капацитети сале су попуњени, али заинтересовани могу да прате пренос догађаја на Јутјуб каналу РАТЕЛ-а.

Конференција се организује уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, фондације Мрежа са сајбер безбедност, Мисије OEBS-а у Србији, организација eGA, ICANN, CILC и NUKIB.

На иницијативу Европске агенције за безбедност мрежа и информација (ENISA) октобар се обележава као „Европски месец сајбер безбедности“ током ког се кроз низ догађаја, иницијатива и активности  подиже свест о претњама на интернету, начинима заштите од претњи и безбеднијој употреби интернета.