Додела домена net.rs

27.01.2010
Регистaр националног Интернет домена Србије – РНИДС, http://www.rnids.rs/rez_dom_cir je за потребе Републике Србије, a у складу са захтевом добијеним од Управе за заједничке послове републичких органа, резервисаo више стотина домена почетком 2008.године. Међу тим доменима су и: ratel.rs, telekomunikacije.rs, internet.rs, ekomunikacije.rs, net.rs, који су првог дана регистрације .rs домена, 10.3.2008. године, регистровани и стављени на располагање Републичкој агенције за телекомуникације.

У циљу обезбеђивања јединственог представљања јавних телекомуникационих оператора у Републици Србији и стварања недискриминаторних услова за рад оператора, поддомени у оквиру домена net.rs ће се додељивати јавним телекомуникационим операторима којима су издата одобрења или лиценце за јавне телекомуникационе мреже и/или за пружање јавних телекомуникационих услуга.

Имаоци дозвола су дужни да на додељеним адресама у net.rs домену објављују податке који су од значаја за кориснике, као што су модели корисничких уговора, општи услови пружања услуге, цене услуга и понуђени пакети, као и остале податке о садржају и квалитету услуга.

Додела поддомена у оквиру домена net.rs врши се на следећи начин:
  • за оне имаоце одобрења и лиценци који већ имају додељене сопствене интернет адресе, (пример: www.xyz.rs) додељује се и нова одговарајућа адреса у net.rs домену (www.xyz.net.rs). Имаоци дозвола су у обавези да додељену интернет страницу активирају у року од 15 дана од дана доделе адресе;
  • за оне имаоце одобрења и лиценци који не поседују своју интернет адресу, Сектор за ИКТ на основу имена из регистра дозвола, доставља имаоцу дозволе предлог интернет адресе. Ималац дозволе је дужан да се у року од 10 дана изјасни да ли је сагласан са предложеном интернет адресом. Уколико није сагласан, може да достави свој предлог који ће бити прихваћен, ако је наведена адреса слободна, а ако није, предлог ће бити одбијен и биће му додељена интернет адреса коју је предложила Агенција. Имаоци дозволе су у обавези да додељену интернет страницу активирају у року од 30 дана од дана доделе адресе.
Називи додељених поддомена се воде у оквиру одговарајућих регистара издатих дозвола.

Додела поддомена постојећим јавним телекомуникационим операторима ће се извршити према процедури, у року од наредна 2 месеца.