Управни одбор РАТЕЛ-а доделио лиценцу Tеленору

22.01.2010
Управни одбор Републичке агенције за телекомуникације је, на данас одржаној седници, донео одлуку да се компанији Теленор д.о.о. додели лиценца за јавне фиксне телекомуникационе мреже и услуге за територију Републике Србије. При доношењу одлуке, чланови Управног одбора су за полазну основу узели следеће чињенице:
  • неопходност увођења конкуренције у сектору фиксне телефоније, јединог сегмента тржишта телекомуникација у Републици Србији који још није либерализован, што представља услов за даљи привредни развој Републике Србије,
  • у суседним земљама нови оператори фиксне телефоније улазе на тржиште на основу одобрења, а не лиценци, као што је предвиђено и новим регулаторним оквиром,
  • средином 2009. године издате су две лиценце за фиксни бежични приступ за које је једнократна надокнада износила по 540.000 евра,
  • да би нови фиксни оператор могао да пружи очекивани ниво услуга, пре свега услуга широкопојасног приступа у складу са Стратегијом и акционим планом за развој широкопојасног приступа до 2012, мораће да уложи значајна средства у телекомуникациону инфраструктуру.
Теленору ће лиценца бити уручена средином фебруара, а биће издата на период од десет година, уз могућност продужења за још десет година. Теленор је у обавези да почне са комерцијалним пружањем услуга у року од годину дана од дана доделе лиценце.

РАТЕЛ је на основу својих надлежности и услова прецизираних у Правилнику о броју и периоду на који се издаје Лиценца за јавне фиксне телекомуникационе мреже и услуге, као и о минималним условима за издавање Лиценце и најмањем износу једнократне накнаде за издавање Лиценце донетом од стране Министарства за телекомуникације и информационо друштво, 20. новрмбра 2009. покренуо процедуру јавног надметања за лиценцу и објавио позив понуђачима. Четири компаније су откупиле конкурсну документацију:

1. Telenor d.o.o,
2. VIP mobile d.o.o,
3. Kerseyco Trading Limited (Кипар),
4. Konsing Group.

Рок за предају понуда је био 12. јануар 2010, и тог дана је спроведена прва фаза јавног надметања – јавно отварање понуда. Комисија за спровођење поступка јавног надметања је констатовала да je документацију благовремено предалa једино компанија Теленор. 15. јануара је обављено јавно отварање финасијске понуде. Компанија Теленор је понудила износ од 1.050.000 евра на име једнократне накнаде за лиценцу за другог фиксног оператора.

Влада Републике Србије је, на седници одржаној 21. јануара 2010, прихватила Теленорову понуду, а Управни одбор РАТЕЛ-а је данас донео одлуку о додели лиценце.