Годишње накнаде за базнe радио станицe за широкопојасни бежични приступ (WAS/RLNs)

20.01.2010
Поводом примедби појединих Интернет провајдера на висину годишње накнаде за базну радио станицу у радио мрежи са широкопојасним преносом података и бежичним приступом (WAS/RLNs) у фреквенцијским опсезима 2400-2483,5 MHz и 5470-5725 MHz, Републичка агенција за телекомуникације (у даљем тексту: Агенција) истиче следеће:

1. Сагласно члану 72. Закона о телекомуникацијама („Службени гласник РС“, бр. 44/03, 36/06 и 50/09 –УС, у даљем тексту: Закон), корисник је у обавези да плаћа накнаду за коришћење радио фреквенција, по правилу једном годишње. Висину накнаде утврђује Агенција.

2. Одредбом члана 65. Закона прописано је да се радио станица може користити само на основу претходно прибављене дозволе, осим за оне врсте радио станица за које се довола не издаје. Агенција одређује врсте радио станица за које се не издаје дозвола.

3. Коришћење фреквенција, као ограниченог ресурса подразумева издавање лиценци од стране Агенције. Међутим, у циљу унапређења телекомуникационог тржишта, а посебно пружања и доступности Интернет услуга, Агенција је донела Правилник о врстама радио станица за које се не издаје дозвола за радио станицу („Службени гласник РС“, број 26/07). Чланом 5. наведеног правилника утврђено је да се за радио станице које раде у радио мрежи у бежичном систему за пренос података (WAS/RLNs), у оквиру бежичних интернет мрежа са применом у отвореном простору у фреквенцијским опсезима 2400-2483,5 MHz и 5470-5725 MHz, не издаје дозвола за радио станицу. Услов да се не издаје дозвола за радио станицу је евидентирање базне станице, односно локације на којој је она инсталирана.

4. Сагласно Закону, Агенција је донела Правилник о висини накнаде за коришћење радио фреквенција („Службени гласник РС“, број 6/09), где је чланом 10. став 2. утврђена годишња накнада за базну радио станицу у радио мрежи са широкопојасним преносом података и бежичним приступом (WAS/RLNs) у фреквенцијским опсезима 2400-2483,5 MHz и 5470-5725 MHz, у износу од 50.000,00 динара.

5. У циљу побољшања, односно поједностављења обрачуна накнада за коришћење радио фреквенција, као и примедби корисника фреквенцијског ресурса у појединим случајевима, на висину накнада за коришћење радио фреквенција, Управни одбор Агенције је дана 25. децембра 2009. године, након спроведене јавне расправе, усвојио нови Правилник о висини накнаде за коришћење радио фреквенција и доставио га, посредством Министарства за телекомуникације и информационо друштво на сагласност Влади Републике Србије. Одредбом члана 10. став 2. новог правилника, утврђена је годишња накнада за базну радио станицу у радио мрежи са широкопојасним преносом података и бежичним приступом (WAS/RLNs) у фреквенцијским опсезима 2400-2483,5 MHz и 5470-5725 MHz у износу од 10.000,00 динара, што значи да је наведена накнада у односу на сада важећи правилник умањена пет пута.

Имајући у виду наведено, истиче се да Агенција нема правног основа за ослобађање било ког субјекта од обавезе плаћања накнаде за коришћење радио фреквенција. Такође, Закон не предвиђа такву могућност, с обзиром да је наведеним чланом 72. Закона прописано да је корисник радио станице дужан да се, између осталог, придржава услова одређених овим Законом и прописима донетим на основу овог Закона, као и да плаћа накнаду за коришћење радио фреквенција. Међутим, у остваривању својих надлежности, а пре свега регулисања тржишта телекомуникација и услова коришћења радио фреквенцијског спектра, Агенција је новим правилником, који уређује висину накнаде за коришћење радио фрекванција, кориговала те износе, а исти ће се објавити у „Службеном гласнику РС“ и примењивати по добијању сагласности Владе Републике Србије.