Контролом цена телекомуникационих услуга до здраве конкуренције

21.08.2008
Републичка агенција за телекомуникације (РАТЕЛ) треба да врши контролу тржишта телекомуникација кроз контролу цена, како би биле обезбеђено стимулисање конкуренције. У складу са тим, као и планом РАТЕЛ-а да заврши израду правилника о промени трошковног модела, проф. др Никола Стевановић, испред радне групе је презентовао „Правилник о примени трошковног принципа, одвојених рачуна и извештавању од стране телекомуникационих оператора“.

Овај правилник представљаће основно средство за економску регулацију телекомуникационог тржишта у Србији и његова примена ће почети у 2009. години. Предлог Правилника биће од стране Управног одбора РАТЕЛ-а упућен на јавну расправу, након чега треба да буде усаглашена и усвојена његова коначна верзија.

Израда Правилника предвиђена је планом рада РАТЕЛ-а за 2008. годину, а у складу са задатком Републичке агенције за телекомуникације да обезбеди услове за формирање отвореног тржишта и развој телекомуникационог сектора према економским принципима. Према основном економском механизму, односно примени трошковног модела биле би контролисане цене телекомуникационих услуга и то оператора који имају већински удео на тржишту (Телеком Србија и SBB).