Саопштење за јавност

07.08.2008
Председник Управног одбора Републичке агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) проф. др Јован Радуновић се током јучерашњег дана састао са Повереником за информације од јавног значаја, господином Родољубом Шабићем, а касније и са Заштитником грађана, господином Сашом Јанковићем. На овим састанцима констатовано је да је Упутство о техничким условима за уређаје, опрему и инсталације за Интернет мреже, које је прописао РАТЕЛ, донето у складу са начином који је прописан Законом о телекомуникацијама.

Како је Влада Републике Србије 17.7.2008. упутила Скупштини Републике Србије на усвајање по хитном поступку Предлог закона о заштити података о личности, којим треба да буду прецизно дефинисани поступци и радње којим би се спречила могућност злоупотребе овлашћења, Заштитник грађана, господин Саша Јанковић је, у складу са својим овлашћењима, упутио допис Управном одбору РАТЕЛ-а, са предлогом да размотри могућност да стави ван снаге овај документ до доношења поменутог закона.

Пошто је циљ доношења овог документа био заштита од тероризма и криминала, уз неопходност поштовања заштите приватности, Управни одбор РАТЕЛ-а ће на првој наредној седници размотрити овај предлог