Одржан ITU-EKIP Регионални регулаторни форум за Европу 2024.

27.09.2024

Представници РАТЕЛ-а учествовали су на Регионалном регулаторном форуму за Европу 2024, који је одржан у Будви 23. и 24. септембра. Форум је организован у сарадњи са Међународном унијом за телекомуникације (ITU), пружајући платформу за дискусију о кључним изазовима и приликама у телекомуникационој индустрији. Централна тема конференције, ове године била је „Визија повезаности: Иновације у регулацији и безбедности телекомуникација“. На свечаном отварању форума, учесницима су се обратили представници домаћина, Међународне уније за телекомуникације (ITU) и националних регулаторних тела из више земаља.

Поздрављајући све учеснике и организаторе скупа, председник Савета Драган Ковачевић укратко је представио најзначајније актвности РАТЕЛ-а и захвалио се домаћинима на организацији и јединственој прилици да се размењују искуства и унапређују знања у овој јако важној области.

Радни део форума започет је сесијом "Моделовање будућности: Регулаторне стратегије у напредним телекомуникационим технологијама", а кључне теме биле су усмерене на регулацију у оквиру модерних телекомуникационих технологија и европских законодавних иницијатива. Ова сесија пружила је свеобухватан преглед кључних регулаторних питања која обликују будућност телекомуникационог сектора.

У оквиру сесије "Ширење хоризонта: Трендови и развој дигиталне инфраструктуре", осврнуло се на кључне иницијативе и иновације које обликују будућност дигиталне инфраструктуре у Европи, а обухватила је широк спектар тема везаних за напредак дигиталне инфраструктуре, истичући иновације и будуће правце развоја у телекомуникационом сектору. Александар Борић, главни саветник за фиксне и сателитске радиокомуникације у РАТЕЛ-у, представио је рад на тему Сарадње мобилних и сателитских оператера и заједничког коришћења мобилних фреквенцијских опсега у циљу проширења зоне покривања (Direct to Cell). У наведеном раду дат је приказ техничких каратеристика сателитских система, тренутног стања сателитског тржишта, регулаторних изазова које имплементација ових  мрежа доноси, као и преглед тренутно доступних и будућих Direct-to-Device (D2D)и Direct-to-Cell (D2C) услуга, а нарочито је истакнута чињеница да се D2C сервиси могу користити и са „обичним“ мобилним телефонима, тј. са мобилним телефонима који немају сателитски chip-set.

Тема заштите корисника обрађена је у оквиру сесије под називом „Јачање заштите потрошача“ где је Ивана Ђурић, виши саветник за заштиту корисника у РАТЕЛ-у, представила правне аспекте заштите крајњих корисника у области електронских комуникација у Републици Србији. О заштити корисника било је речи и на округлом столу где се дискутовало о правима крајњих корисника, механизмима њихове заштите, као и примерима из праксе, а размењена су и искуства у решавању бројних изазова.

ITU-EKIP Регионални регулаторни форум за Европу, познат као један од најзначајнијих скупова у области телекомуникација у региону југоисточне Европе, ове године је окупио 140 учесника, међу којима су били високи представници регулатора, оператора, амбасада, академских установа и водећих компанија. Скуп сваке године привлачи све већу пажњу кључних званичника из сектора електронских комуникација, који се традиционално састају ради размене знања и искустава.