Представник РАТЕЛ-а на регионалном стратешком форуму УПУ-а за Европу и централну Азију

20.09.2024
У оквиру серије регионалних стратешких скупова на којима се поставља глобална стратегија развоја поштанских услуга у свету за период од 2026. до 2029. године, у Анкари је 16. и 17. септембра 2024. године одржан  Регионални стратешки форум за Европу и државе Централне Азије, где се доносе планови развоја који ће обликовати будућност поштанских услуга. У склопу делегације Републике Србије, заједно са представницима Министарства информисања и телекомуникација и ЈП „Пошта Србије“, у раду скупа je учестовао и директор Сектора за поштанске услуге РАТЕЛ-а Љубомир Остојић.

Надовезујући се на округле столове о регионалној стратегији који су одржани у виртуелном формату у јануару, ови форуми на високом нивоу структурисани су тако да подстичу конструктиван дијалог и сарадњу између високих званичника из министарстава, овлашћених оператора и регулаторних тела. Сваки дводневни форум састоји се од уводне сесије за представљање предложеног стратешког оквира за 2026-2029. годину, након чега следе свеобухватне панел дискусије засноване на сваком од три предложена циља. Након тога одржавају се сесија о технологији Светског поштанског савеза (УПУ) и завршна дискусија о резултатима скупа, подржане од стране региона, што даље представља вредан допринос развоју будуће стратегије. Овакав свеобухватни приступ осигурава да будућа стратегија буде заснована на доброј информисаности и израђена на инклузиван начин, узимајући у обзир специфичне изазове и могућности унутар сваког региона.

Циљ ових форума је да ангажују све регионе и да обезбеде да њихови јединствени увиди и потребе буду саставни део стратегије Светског поштанског савеза за период од 2026. до 2029. године. Окупљањем кључних актера из целог света, Светски поштански савез настоји да подстакне активно учешће и сарадњу међу земљама чланицама. Следећи Регионални форум за Азију-Пацифик одржава се 25. и 26. септембра у Монголији, док ће Стратегија развоја бити усвојена на наредном редовном конгресу Светског поштанског савеза 2025. године у Дубаију.