Одржан ванредни конгрес Светског поштанског савеза у Ријаду

16.10.2023

Четврти ванредни конгрес Светског поштанског савеза одржан је Ријаду, Саудијска Арабија, у периоду од 1. до 5. октобра 2023. године. Делегацију Републике Србије су представљали Марија Вучинић из Министарства информисања и телекомуникација, Љубомир Остојић из Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Бојана Николић и Оља Јовичић из ЈП „Пошта Србије“.

На конгресу су донете историјске одлуке које ће утицати на светски поштански сектор, укључујући револуционарне споразуме о отварању Светског поштанског савеза према приватним поштанским операторима и другим актерима из поштанског сектора, циљеве климатских акција, планове модернизације поштанских финансијских услуга, као и измене Конвенције Светског поштанског савеза са циљем повећања квaлитета преноса превасходно поштанских пошиљака које садрже робу.

Главна тема конгреса била је проширење и формализовање односа Светског поштанског савеза са ширим актерима у поштанском сектору, укључујући компаније из приватног сектора. Донесене одлуке ће омогућити приватним поштанским операторима и компанијама приступ одређеним скуповима производа и услуга под окриљем Светског поштанског савеза како би се подстакло мрежно повезивање и олакшала размене поштанских пошиљака између јавних (националних) поштанских оператера и приватних поштанских оператора са циљем да се  побољша глобални квалитет поштанских услуга.