Одржана Национална сајбер конференција РАТЕЛ-а и РНИДС-а

20.10.2023

БЕОГРАД, 17. октобар - „Информациона безбедност – заједничка одговорност“ била је тема овогодишње конференције о информационој безбедности која је окупила више од 200 представника јавног сектора, привреде, других институција и медија, а у организацији Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ)-Национални ЦЕРТ и Фондације “Регистар националног интеренет домена Србије“ (РНИДС).

Марко Јовановић, помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност, рекао је у свом уводном обраћању да се нада да ће се и убудуће током октобра, месеца информационе безбедности, окупљати представници сајбер заједнице, са циљем размене искустава, знања, информација о спроведеним активностима и планираним иницијативама у области информационе безбедности.  Присутнима се обратио и Душко Коџић, директор Сектора за информациону безбедност и технологије РАТЕЛ-а, истакавши да је за постизање адекватног нивоа безбедности у сајбер простору, поред неопходних техничких решења, одговарајућег стратешког приступа и правног оквира, од изузетног значаја и појединачни приступ сваког корисника, у виду одговорног коришћења интернета. Дејан Ђукић, директор Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), навео је да је у погледу информационе безбедности неопходна континуирана размена информација и искустава, јер нови изазови подразумевају потребу да се делује превентивно у смислу праћења и препознавања претњи, као и у циљу заштите.

Након уводних обраћања, представник Министарства информисања и телекомуникација Милан Војводић одржао је презентацију на тему „Кључне промене које доноси Закон о информационој безбедности”,  док је у наставку др Марко Крстић, руководилац Службе за информациону безбедност и послове Националног ЦЕРТ-а, говорио о будућим плановима Националног ЦЕРТ-а. Уследиле су панел дискусије током којих су бројни стручњаци разматрали актуелне теме из области информационе безбедности.

Нацрт закона о информационој безбедности била је тема првог панела на ком је констатовано да је за достизање вишег степена заштите грађана и оператора ИКТ система од посебног значаја нужно усклађивање правног оквира Републике Србије са ЕУ регулативом. Током другог панела разматрала се тема вештачке интелигенције као шанса, али и претња по информациону безбедност. Панелисти су сложили да се вештачка интелигенција може се користити у сврху процене ризика и превенције, али услед злоупотребе нових технологија у циљу извођења сајбер напада и крајњи корисници и организације треба да буду свесни ризика које оне доносе. Панел „Ризици и претње по информациону безбедност у финансијском сектору – како се заштитити?“ окупио је представнике финансијског сектора, који су разговарали о регулисању обавеза и одговорности пружалаца финансијских услуга, али и упозорили на примере злонамерног деловања због којих корисници могу постати жртве превара. На последњем панелу представљена је платформа „Паметно и безбедно“, апликација Cyber Security квиз, активности организације Women4Cyber и пројекат ReWIRE.

Националану сајбер конференцију подржали су Министарство информисања и телекомуникација и организација Мрежа за сајбер безбедност, а цео снимак је доступан на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=7PISRqDDgNI.