СТУПАЊЕ НА СНАГУ НОВИХ ПРАВИЛНИКА

21.10.2024

Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге је, у оквиру прописаних надлежости и рокова, донело следеће правилнике који су ступили на снагу дана 19. 10. 2024. године:

 

  • Правилник о преносивости броја за услуге које се пружају преко јавних мобилних комуникационих мрежа ("Службени гласник РС", број 82/24 од 11. 10. 2024. године), који се примењују 1. 6. 2025. године, а којим се ближе прописују услови које треба да испуне пружаоци комуникационих услуга између лица које су засноване на коришћењу нумерације, крајњи корисници и Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (у даљем тексту: Регулатор) у погледу преносивости националног броја за јавне мобилне комуникационе услуге из Плана нумерације, начин преноса броја, рокови и висина накнада у поступку преноса броја, као и висина накнада у случају прекорачења рокова за пренос броја.
  • Правилник о преносивости броја за услуге које се пружају преко јавних комуникационих мрежа на фиксној локацији ("Службени гласник РС", број 82/24 од 11. 10. 2024. године) који се примењује од 1. 6. 2025. године, а којим се ближе прописују услови које треба да испуне пружаоци комуникационих услуга између лица које су засноване на коришћењу нумерације, крајњи корисници и Регулатор, у погледу преносивости националног броја из Плана нумерације за јавне говорне комуникационе услуге које се пружају на фиксној локацији, националног броја за остале негеографске услуге и кратког кода за позивање, начин преноса броја, рокови и висина накнада у поступку преноса броја, као и висина накнада у случају прекорачења рокова за пренос броја. Одредбе овог правилника не односе се на пружаоце услуга преко јавних мобилних комуникационих мрежа и на националне бројеве за јавне мобилне комуникационе услуге из Плана нумерације.
  • Правилник о начину коришћења радио-станица од стране радио-аматера („Службени гласник РС“, број 82/24 од 11. 10. 2024. године), којим се ближе уређује начин коришћења радио-станица од стране радио-аматера, технички и други услови за њихово коришћење, као и изглед и садржинa обрасца радиоаматерских лиценци и сертификата.
  • Правилник о начину контроле коришћења радиофреквенцијског спектра, обављања техничких прегледа и заштите од сметњи ("Службени гласник РС", број 82/24 од 11. 10. 2024. године) којим се ближе уређује начин контроле коришћења радиофреквенцијског спектра, обављање техничких прегледа и заштите од сметњи. Регулатор врши сталну контролу коришћења радиофреквенцијског спектра као природног ограниченог јавног добра и предузима мере за отклањање сметњи и неовлашћеног коришћења радиофреквенцијског спектра, као и неправилности у поступку техничког прегледа, у складу са одредбама Закона о електронским комуникацијама („Службени гласник РС”, број 35/23) и прописима донетим на основу њега, којима је уређен стручни надзор у области електронских комуникација. Одредбе овог правилника не односе се на радио-станице и радио-системе који раде у радиофреквенцијским опсезима одређеним за посебне намене.
  • Правилник о параметрима квалитета јавно доступних електронских комуникационих услуга ("Службени гласник РС", број 82/24 од 11. 10. 2024. године), који се примењује по истеку три месеца од дана његовог ступања на снагу, односно од дана 19. 10. 2024. године, а којим се ближе прописују параметри квалитета јавно доступних електронских комуникационих услуга (у даљем тексту: услуге), садржај, облик и начин обавештавања крајњих корисника о понуђеном квалитету услуга и начин утврђивања квалитета услуга и одређује минимални квалитет пружања услуга оператору јавне електронске комуникационе мреже.