Телекому Србија одобрено повећање цене претплате

22.02.2010
Управни одбор Републичке агенције за телекомуникације дао је сагласност Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д. да, почев од 1. априла 2010. године, може да изврши промену ценe месечне телефонске претплате за директни телефонски прикључак за резиденцијалне и бизнис кориснике на износ од 388,00 динара без ПДВ-а.

Предузеће за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д. има обавезу да на адекватан начин обавести своје кориснике о измени цене претплате, најмање 30 дана пре почетка њене примене, као и да у оквиру претплате сваком домаћинству обезбеди 150 бесплатних импулса месечно.

Управни одбор РАТЕЛ-а се приликом одлучивања руководио својим надлежностима проистеклим из Закона о телекомуникацијама, Статутом Републичке агенције за телекомуникације, Одлуком о утврђивању јавног телекомуникационог оператора за услуге јавне фиксне телефонске мреже са значајним тржишним уделом од 24. марта 2006. године и Правилником о примени трошковног принципа, одвојених рачуна и извештавању од стране телекомуникационих оператора са значајним тржишним уделом.

Анализирајући поднети Годишњи извештај о рачуноводственом раздвајању трошкова за 2008. годину „Телекома Србија“ а.д, Финансијски извештај и Извештај независног ревизора, Агенција је закључила да продајна цена месечне претплате у фиксној телефонији, у складу са трошковима пружања услуге буде 388,00 динара, као и да се у оквиру претплате обезбеди 150 бесплатних импулса месечно сваком домаћинству, узимајући у обзир социјални моменат, као и Меморандум о буџету и економској и фискалној политици за 2010. годину, са пројекцијама за 2011. и 2012. годину.

Одобрена цена претплате је нижа од максимално прихватљиве продајне цене која се добија применом трошковног принципа и рачуноводственог раздвајања. Ова цена претплате је нижа и од цене која би се добила упоредном анализом цена у земљама у окружењу.

Комплетан текст одлуке Управног одбора