Упозорење Интернет операторима у вези са играма на срећу

09.06.2010

Одредбом члана 22. Закона о играма на срећу („Службени гласник РС“, бр.84/04 и 85/05-др.закон - у даљем тексту: Закон), прописано је:

„Право на приређивање игара на срећу путем Интернета, телефона или на други начин путем телекомуникационих веза има Државна лутрија Србије.

Државна лутрија Србије може, уз предходну сагласност Владе, да ангажује одређена правна лица – оператере ради организовања игре на срећу у смислу става 1. овог члана.

Међусобна права и обавезе између Државне лутрије Србије и оператера из става 2. овог члана регулишу се уговором, на који сагласност даје Влада.

За исплату добитка јемчи Државна лутрија Србије“.

Одредбом члана 10. став 1. Закона, између осталог, забрањено је:

-учествовање у играма на срећу које се приређују у иностранству, за које се улози плаћају на територији Републике Србије;

-прикупљање улога у Републици Србији за учествовање у играма на срећу које се приређују у иностранству;

-продаја, уступање, издавање, оглашавање и свако друго представљање иностраних срећки и тикета (листића) за игре на срећу на територији Републике Србије;

-приређивање и учествовање у играма са пирамидалним карактером (ланци среће и сл.);

-приређивање наградних конкурса у којима се награда исплаћује у новцу.

У циљу спречавања нелегалног приређивања игара на срећу путем Интернета, сугерише се Интернет операторима да ускладе пословање са Законом и да на адекватан начин, о одредбама Закона, упозоре кориснике чије садржаје хостују на својим серверима.