Budućnost univerzalne poštanske usluge

16.03.2023

Panel na temu "Održivost univerzalne poštanske usluge u svetlu digitalizacije" održan je u organizaciji Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ i Privredne komore Srbije. Na panelu se diskutovalo o najaktuelnijim pitanjima koja oblikuju poslovanje svih učesnika na poštansko-logističkom tržištu, inovacijama u sektoru, kao i promenama regulatornog okvira, sa posebnim akcentom na održivost univerzalne poštanske usluge.

Sve je veći uticaj digitalne tehnologije na pružanje klasičnih poštanskih usluga, pre svega na rast paketskog saobraćaja kao posledice razvoja e-trgovine i smanjenje potreba za slanjem pisama u fizičkom obliku, što ima značajan uticaj na održivost univerzalne poštanske usluge.

Prilagođavanje klasičnih poštanskih  servisa  novim tehnologijama, pozicioniranje na tržištu finansijskih  usluga, napredak u oblasti  poštanske  regulative,  kao i razvoj  poštanske infrastrukture kao podrške e-servisima  države, deo su tema  o kojima su diskutovali  Ljubomir Ostojić,  direktor Sektora za poštanske usluge  (RATEL),   dr Nikola Trubint,  rukovodilac Službe za poštansku regulativu (RATEL) i  potpredsednik Evropskog komiteta za poštansku regulativu  (CERP), prof. dr Dragana Šarac sa Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Nikola Knežević sa Saobraćajnog fakulteta, Zoran Đorđević, v.d. direktor  JP „Pošta  Srbije“ i  Srđan Smiljković iz  JP „Pošta  Srbije“,  u svojstvu moderatora diskusije.

Prema podacima Svetskog poštanskog saveza i CERP-a,  rast prihoda poštanskih usluga u svetu pratio je rast globalnog bruto domaćeg proizvoda  (BDP)  do kraja 20. veka.  U međuvremenu je  došlo do razdvajanja brzine rasta ove dve funkcije,  tako da svetski  BDP  danas  raste  za  oko 30% brže od prihoda poštanskih usluga. Koncept  univerzalne poštanske usluge podrazumeva da svako može poslati pošiljku na bilo koju adresu pod istim uslovima na celoj teritoriji  države  i da za to plati jedinstvenu  poštarinu. Prema ideji koja je izneta na plenarnom zasedanju CERP-a  prošle godine u Madridu, budućnost je u modifikaciji tradicionalnog poštanskog tržišta, novim rešenjima  za  moguću  promenu  koncepta, koja  bi  između ostalog podrazumevala i  izmene u  sadašnjoj  definiciji  univerzalne poštanske usluge, istakao je dr Trubint. Te izmene bi se odnosile  na zamenu  termina  „univerzalna poštanska usluga“, terminom „univerzalna usluga poštanske mreže“, odnosno termina „usluga za potrebe pojedinačnog korisnika“ terminom „usluga od  javnog interesa“.

Direktor Sektora za poštanske usluge Ljubomir Ostojić rekao  je  da RATEL  počinje izradu Studije o održivosti univerzalne poštanske usluge, u skladu sa Akcionim planom Vlade  RS  za sprovođenje Strategije razvoja poštanskih usluga u Republici Srbiji  za period 2021 – 2025. godine. Planirano je da se studija realizuje  u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i  JP „Pošta  Srbije“. Poseban akcenat  će se staviti na  analizu  potreba građana, privrede i državnih institucija za postojećim uslugama iz univerzalnog servisa,  kao i novim uslugama. Takođe, analiziraće se  standardi  kvaliteta  ovih  usluga u skladu sa evropskom praksom, kao i troškovi i načini  finansiranja univezalne  poštanske  usluge. Rezultati studije  se očekuju  za godinu dana i u njima će biti razrađeni različiti scenariji za dalji razvoj univerzalne poštanske usluge, sa svim benefitima i rizicima,  što će doprineti kvalitetnijem izboru  rešenja  budućnosti  univerzalne poštanske usluge. Očekuje se da dobijeni rezultati u značajnoj meri  budu  implementirani  prilikom izmena Zakona o poštanskim uslugama,  koje  su  po Strategiji planirane  do kraja 2024. godine.

Učesnici panela su  kao  kratkoročni cilj identifikovali izradu sveobuhvatne analize sa akcentom na studiju RATEL-a o održivosti  univerzalne poštanske usluge, inkorporiranje  stručnih  i održivih  rešenja u  Zakon  o  poštanskim  uslugama  kao srednjorčni cilj, dok je  integrisanje poštanske infrastrukture u državnu infrastrukturu  radi  preciznog  utvrđivanja  mesta  JP „Pošta Srbije“  u državnim poslovima  definisano kao  dugoročni cilj.