Cene rominga u zemljama Evropske ekonomske zone i u Republici Srbiji

16.07.2012

Cene usluga rominga su predmet komercijalnih ugovora između stranog i domaćeg mobilnog operatora. Republička agencija za elektronske komunikacije nema u svojoj nadležnosti regulisanje cena rominga, upravo zbog činjenice da su to bilateralni komercijalni ugovori između domaćih operatora i njihovih partnera iz drugih zemalja, gde strani operator ima pravo da slobodno formira cenu usluga rominga.

Evropski parlament i Savet ministara Evropske unije su 13. juna 2012. godine doneli propis o romingu u okviru javnih mobilnih komunikacionih mreža u zemljama Evropske ekonomske zone, kojim su ograničene cene usluga u romingu:

  • pozivanja na najviše 29 evrocenti po minutu,
  • primanja poziva na najviše 8 evrocenti po minutu,
  • slanja kratkih poruka (SMS) na najviše 9 evrocenti (primanje kratkih poruka je besplatno, kao što je bilo i do sada),
  • prenosa podataka na najviše 70 evrocenti po megabajtu, uz automatsko postavljanje mesečnog ograničenja troškova prenosa podataka na 50 evra.

Odluka, koja je stupila na snagu 30. juna, a čiji cilj su pristupačne i transparentne cene rominga za građane Evropske ekonomske zone, doneta je posle višegodišnjih napora. Naime, inicijativa je podneta još 1999. godine, ali su cene rominga u zemljama EU prvi put ograničene tek 2007. godine.

Međutim, važno je istaći da ovo ograničenje cena važi samo za zemlje članice Evropske ekonomske zone, koju pored zemalja članica Evropske unije čine i Norveška, Island i Lihtenštajn, i ne obavezuje operatore iz zemalja članica Evropske ekonomske zone da je primenjuju prilikom zaključivanja partnerskih ugovora sa operatorima iz zemalja koje nisu članice.

Republika Srbija je stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu ove godine, a ubrzo posle toga RATEL je stekao pravo da učestvuje u radu Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC), kao posmatrač. Zemlje posmatrači su pokrenule inicijativu za dobijanje preporuke od Evropske komisije koja bi omogućila primenu ograničenih cena rominga i u zemljama izvan Zone, jer takva odluka nije u nadležnosti nacionalnih regulatornih tela pojedinačnih zemalja.