Godišnje naknade za bazne radio stanice za širokopojasni bežični pristup (WAS/RLNs)

20.01.2010
Povodom primedbi pojedinih Internet provajdera na visinu godišnje naknade za baznu radio stanicu u radio mreži sa širokopojasnim prenosom podataka i bežičnim pristupom (WAS/RLNs) u frekvencijskim opsezima 2400-2483,5 MHz i 5470-5725 MHz, Republička agencija za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) ističe sledeće:

1. Saglasno članu 72. Zakona o telekomunikacijama („Službeni glasnik RS“, br. 44/03, 36/06 i 50/09 –US, u daljem tekstu: Zakon), korisnik je u obavezi da plaća naknadu za korišćenje radio frekvencija, po pravilu jednom godišnje. Visinu naknade utvrđuje Agencija.

2. Odredbom člana 65. Zakona propisano je da se radio stanica može koristiti samo na osnovu prethodno pribavljene dozvole, osim za one vrste radio stanica za koje se dovola ne izdaje. Agencija određuje vrste radio stanica za koje se ne izdaje dozvola.

3. Korišćenje frekvencija, kao ograničenog resursa podrazumeva izdavanje licenci od strane Agencije. Međutim, u cilju unapređenja telekomunikacionog tržišta, a posebno pružanja i dostupnosti Internet usluga, Agencija je donela Pravilnik o vrstama radio stanica za koje se ne izdaje dozvola za radio stanicu („Službeni glasnik RS“, broj 26/07). Članom 5. navedenog pravilnika utvrđeno je da se za radio stanice koje rade u radio mreži u bežičnom sistemu za prenos podataka (WAS/RLNs), u okviru bežičnih internet mreža sa primenom u otvorenom prostoru u frekvencijskim opsezima 2400-2483,5 MHz i 5470-5725 MHz, ne izdaje dozvola za radio stanicu. Uslov da se ne izdaje dozvola za radio stanicu je evidentiranje bazne stanice, odnosno lokacije na kojoj je ona instalirana.

4. Saglasno Zakonu, Agencija je donela Pravilnik o visini naknade za korišćenje radio frekvencija („Službeni glasnik RS“, broj 6/09), gde je članom 10. stav 2. utvrđena godišnja naknada za baznu radio stanicu u radio mreži sa širokopojasnim prenosom podataka i bežičnim pristupom (WAS/RLNs) u frekvencijskim opsezima 2400-2483,5 MHz i 5470-5725 MHz, u iznosu od 50.000,00 dinara.

5. U cilju poboljšanja, odnosno pojednostavljenja obračuna naknada za korišćenje radio frekvencija, kao i primedbi korisnika frekvencijskog resursa u pojedinim slučajevima, na visinu naknada za korišćenje radio frekvencija, Upravni odbor Agencije je dana 25. decembra 2009. godine, nakon sprovedene javne rasprave, usvojio novi Pravilnik o visini naknade za korišćenje radio frekvencija i dostavio ga, posredstvom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo na saglasnost Vladi Republike Srbije. Odredbom člana 10. stav 2. novog pravilnika, utvrđena je godišnja naknada za baznu radio stanicu u radio mreži sa širokopojasnim prenosom podataka i bežičnim pristupom (WAS/RLNs) u frekvencijskim opsezima 2400-2483,5 MHz i 5470-5725 MHz u iznosu od 10.000,00 dinara, što znači da je navedena naknada u odnosu na sada važeći pravilnik umanjena pet puta.

Imajući u vidu navedeno, ističe se da Agencija nema pravnog osnova za oslobađanje bilo kog subjekta od obaveze plaćanja naknade za korišćenje radio frekvencija. Takođe, Zakon ne predviđa takvu mogućnost, s obzirom da je navedenim članom 72. Zakona propisano da je korisnik radio stanice dužan da se, između ostalog, pridržava uslova određenih ovim Zakonom i propisima donetim na osnovu ovog Zakona, kao i da plaća naknadu za korišćenje radio frekvencija. Međutim, u ostvarivanju svojih nadležnosti, a pre svega regulisanja tržišta telekomunikacija i uslova korišćenja radio frekvencijskog spektra, Agencija je novim pravilnikom, koji uređuje visinu naknade za korišćenje radio frekvancija, korigovala te iznose, a isti će se objaviti u „Službenom glasniku RS“ i primenjivati po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.