ITU objavila globalnu listu indeksa informacione bezbednosti za 2024. godinu

18.09.2024

Republika Srbija je na globalnoj listi indeksa informacione bezbednosti za 2024. godinu svrstana u grupu zemalja koje su najbolje ocenjene u ovoj oblasti. Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) uz pomoć globalnog indeksa informacione bezbednosti prati i analizira napredak svake države kroz pet ključnih dimenzija, i to: pravne i regulatorne aspekte, tehničke mere, organizacione kapacitete, razvoj kapaciteta i saradnju koju svaka od zemalja ostvaruje na međunarodnom nivou, kao i između državnih institucija i kompanija. Ove oblasti pružaju uvid u sveobuhvatnost i efikasnost nacionalnih strategija zaštite u sajber prostoru.

 

Srbija je zauzela mesto u okviru kategorije Tier 1, od ukupno pet kategorija, zajedno sa zemljama koje su prepoznate kao lideri u oblasti sajber bezbednosti. Sve zemlje u vodećoj Tier 1 kategoriji, ostvarile su rezultat od 95 do maksimalnih 100 bodova. Republika Srbija, sa 96,82 boda, zauzima prvo mesto među zemljama Jugoistočne Evrope.

 

RATEL, kao Nacionalni CERT, u okviru svojih nadležnosti, nastavlja da doprinosi unapređenju oblasti informacione bezbednosti u Republici Srbiji kroz koordinaciju, prevenciju i zaštitu od bezbednosnih rizika u IKT sistemima na nacionalnom nivou, podizanjem svesti i edukacijom, kao i saradnjom sa relevantnim institucijama i organizacijama.

 

Celokupan izveštaj za 2024. godinu dostupan je na internet stranici Međunarodne unije za telekomunikacije.