Javno saopštenje

03.12.2009
u vezi sa zahtevom Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava glumaca PRAGUS imaocima odobrenja za pružanje Internet usluga i ostalih usluga prenosa podataka

Repubičkoj agenciji za telekomunikacije pisanim putem se obratilo više imalaca odobrenja za pružanje usluga Interneta i ostalih usluga prenosa podataka u vezi sa zahtevom Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava glumaca „PRAGUS“ za zaključenje ugovora o korišćenju prava koja su predmet zaštite iz čl. 114 i 115 Zakona o autorskim i srodnim pravima („Službeni list SCG“, broj 61/04), odnosno o obavezi plaćanja naknade za korišćenje tih prava.

U vezi sa tim, Republička agencije za telekomunikacije ističe sledeće:
Pravilnikom o uslovima za pružanje Internet usluga i ostalih usluga prenosa podataka i sadržaju odobrenja („Službeni glasnik RS“ broj 100/08) regulisani su osnovni tehnički i drugi uslovi neophodni za pružanje Internet usluga i ostalih usluga prenosa podataka, propisuje se obrazac, način izdavanja i sadržaj odobrenja. Tim aktom, Republička agencija za telekomunikacije nije regulisala i samu zaštitu autorskih i srodnih prava, što i nije u njenoj nadležnosti.
Internet, kao tehnologija, omogućava korisniku pretraživanje i upoznavanje sa sadržajem milona stranica, na kojima je moguće pronaći i autorska dela u smislu člana 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima. Naš stav je da za sam prenos sadržaja, Internet provajderi nemaju obavezu da plaćaju naknadu za autorska ili srodna prava.

Međutim, u slučajevima kada pružaoci usluge pristupaju Internetu i sami nude sadržaje koji podležu zaštiti autorskih i srodnih prava, svakako su dužni da plaćaju određenu naknadu prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima.

Ako neko drugo lice nudi takve sadržaje korišćenjem servera Internet operatora, operator je dužan da, na pisani zahtev zastupnika vlasnika autorskih i srodnih prava, dostavi naziv i adresu lica sa kojom ima ugovor o zakupu prostora i pristupu serveru (hosting) radi regulisanja autorskih i srodnih prava sa tim licem.