Međunarodne roming SIM kartice

11.09.2009
U okviru svojih aktivnosti vezanih za zaštitu korisnika, Republička agencija za telekomunikacije je u medijima uočila reklame za prodaju međunarodnih pripejd roming SIM kartica na teritoriji Republike Srbije, koje omogućavaju jeftiniji roming u velikom broju zemalja. RATEL smatra svojom obavezom da korisnike mobilne telefonije podseti na sledeće činjenice:

  • Licence za pružanje usluga mobilne telefonije u Republici Srbiji poseduju tri operatora: „Telekom Srbija“, Telenor i Vip mobile. Sva tri operatora imaju sklopljene ugovore za pružanje usluga u romingu sa velikim brojem inostranih operatora.
  • Prodaja međunarodnih roming SIM kartica Republici Srbiji nije regulisana Zakonom o telekomunikacijama i ostalim propisima u oblasti telekomunikacija.
  • Kupovinom međunarodne roming SIM kartice korisnici postaju pretplatnici inostranog operatora i dobijaju novi, inostrani broj. Osim cena poziva navedenih u reklamama, upotreba međunarodnih SIM kartica može da proizvede i druge, skrivene troškove: preusmeravanje poziva sa lokalnog broja na inostrani broj se tarifira kao poziv ka inostranstvu, a to nije navedeno u preporukama prodavaca međunarodnih roming SIM kartica. Domaći operator čiji pretplatnik preusmerava poziv na inostranu karticu neće biti u obavezi da uvaži reklamaciju na tako nastale troškove.
  • U slučaju eventualnog spora, koji bi bio posledica nezadovoljstva korisnika kvalitetom usluge ili visinom troškova, korisnik ne bi mogao da se obrati Agenciji, jer Agencija nije nadležna za inostrane operatore.