Okrugli sto Društva za informatiku Srbije

29.03.2017

„Suštinska saradnja u oblasti infromacione bezbednosti mora da zasniva na poverenju, bez čega ne bi bilo razmene informacija, niti volje da se zajednički radi na razrešavanju bezbednosnih incidenata. Imajući želju da izgradi dobre odnose sa svim institucijama i organizacijama i svoju ulogu u podizanju svesti o informacionoj bezbednosti, RATEL kroz izradu modela pomaže svim zainteresovanim subjektima da pripreme akt o bezbednosti IKT sistema“, rekao je dr Vladica Tintor direktor RATEL -a na okruglom stolu “Akt o bezbednosti - Zakon o informacionoj bezbednosti” Društva za informatiku Srbije.

Tintor je istakao da je želja RATEL-a da pomogne svim operatorima IKT sistema odposebnog značaja da na najlakši način urede mere zaštite svojih sistema. Zauzvrat RATEL očekuje konstruktivne komentare i sugestije, kako bi se model akta unapredio, čime bismo došli do kvalitetnijeg teksta u narednom periodu.

Na osnovu obaveze propisane Zakonom, RATEL je u procesu formiranja posebne organizacione jedinice koja će obavljati funkciju Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (Nacionalni CERT), koji će obavljati poslove koordinacije prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima na nacionalnom nivou

Imajući u vidu da je Zakon o informacionoj bezbednosti obavezao operatore IKT sistema od posebnog značaja da donesu akt o bezbednosti IKT sistema i preduzmu odgovarajuće mere zaštite, RATEL je pripremio model akta o bezbednosti IKT sistema, koji sve institucije i organizacije mogu da koriste i prilagode svojim potrebama.

Model akta je predstavljen na okruglom stolu održanom u hotelu Jump Inn 28. marta. Na skupu su govorili predstavnici Ministarstva za trgovinu turizam i telekomunikacije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, nezavisni IKT konsultanti, kao i gosti iz velikog broja javnih instutucija.