Počeo 27. svetski poštanski kongres

10.08.2021

27. Kongres Svetskog poštanskog saveza počeo je sa radom svečanošću na kojoj je Nacionalni baletski ansambl Obale Slonovače izveo igru koja predstavlja spoj raznolikosti i jedinstvenosti kultura predstavnika svih kontinenata.

Bishar A. Husein, generalni direktor Svetskog poštanskog saveza, pohvalio je poštanski sektor i poštanske radnike iz celog sveta koji su tokom pandemije neumorno i vredno radili. „U poslednjih 18 meseci, međunarodni poštanski sektor doživeo je neverovatne promene. Mnoge vlade su poštansku delatnost proglasile kritičnom infrastrukturom bez koje ne bi bilo moguće obaviti brzu i efikasnu dostavu lekova i vakcina u borbi protiv COVID-19“.

U narednim danima očekuje se da će zemlje članice Svetskog poštanskog saveza usvojiti novu Svetsku poštansku strategiju - mapu puta za novi radni ciklus koji počinje 2022. godine i doneti odluku o novim pravilima i politici u međunarodnoj razmeni poštanskih pošiljaka.

Takođe, zemlje članice će na Kongresu izabrati sledećeg generalnog direktora i zamenika generalnog direktora Svetskog poštanskog saveza za period od 2021. do 2025. godine.

Kongres se održava u Abidžanu, Obala Slonovače i traje do 27. avgusta 2021. godine, a može se pratiti uživo putem sledećeg linka tv.upu.int.