Poseta RATEL-a malteškom regulatoru

28.11.2022

VALETA, 14-16. novembar 2022 – Predstavnici RATEL-a bili su u radnoj poseti malteškom regulatoru elektronskih komunikacija - Malta Communications Authority (MCA), radi razmene iskustava po pitanjima: razvoja sistema za kontinualno merenje nivoa elektromagnetskog polja, aktivnosti u kontroli korišćenja radio-frekvencijskog spektra, kao i uporednog merenja i analize parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima mobilnih komunikacionih mreža (Benchmark).

Na održanom bilateralnom sastanku RATEL je svoje iskustvo podelio prezentacijom na temu EMF merenja, pregleda sistema za monitoring radiofrekvencijskog spektra i benchmark-a mobilnih mreža na teritoriji Republike Srbije. Takođe, radna poseta je iskorišćena i za upoznavanje sa monitoringom radio-frekvencijskog spektra na Malti, odnosno mernom opremom koju koriste u svom radu, zatim sa određenim slučajevima rešavanja štetnih smetnji na Malti, kao i kompletnom procedurom koja se sprovodi prilikom merenja korišćenjem mobilnog mernog vozila.

Zaključeno je da je radni sastanak bio veoma uspešan u smislu razmene iskustava i informacija u vezi sa aktivnostima na istim poslovima, a od naročitog značaja za MCA bilo je iskustvo RATEL-a u vezi sa sprovođenjem uporednih merenja i analizom parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima mobilnih komunikacionih mreža (benchmark), s obzirom da takva merenja do sada nisu sprovodili, a imaju ih planu.