Radna poseta hrvatskog regulatora

05.02.2024

Kolege iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) bile su u dvodnevnoj poseti RATEL-u radi nastavka saradnje i razmene iskustava u oblasti upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, zaštite korisnika, analize tržišta elektronskih komunikacija, elektronskih mreža i usluga i poštanskih usluga.

Delegaciju HAKOMA-a je pozdravio tehnički direktor RATEL-a Dragoljub Stefanović, koji je istakao značaj ovakvog vida saradnje, nakon čega je usledila sesija posvećena prenošenju iskustava i dobre prakse u procesu organizovanja i sprovođenja aukcije spektra u Hrvatskoj uz detaljno predstavljanje svih faza postupka javnog nametanja, od pripreme do realizacije.

U nastavku radne posete održano je više paralelnih sesija posvećenih različitim oblastima. Predstavnici RATEL-a su imali prilike da se upoznaju sa planovima za sprovođenje Akta o digitalnim uslugama u Hrvatskoj, kao i sa načinom sprovođenja stručnog nadzora i regulisanjem zajedničkog korišćenja elemenata mreže.

Sesija posvećena analizi tržišta je protekla u razmeni stručnih znanja u vezi sa brojnim aktuelnim temama značajnim za oba regulatora, a koje se tiču obaveze kontrole cena, kombinovane primene LRIC modela i raspodele troškova pristupa i sprovođenja računovodstvenog i strukturnog razdvajanja.

Razmena iskustva i dobre prakse iz oblasti zaštite korisnika bila je usmerena na akt kojim je regulisano pitanje sadržaja ugovora, predugovornog informisanja i izmena uslova ugovora, kao i na postupanje po prigovorima koji se odnose na roming, VAS usluge i kvalitet usluga.

Predstavnici RATEL-а su predstavili kolegama iz Hrvatske najvažnije aktivnosti i projekte iz oblasti regulisanja poštanskih usluga: model benčmarka kvaliteta ekspres usluga, GIS portal za prikazivanje i analizu mreže poštanskih operatora, portal cena operatora ekspres i kurirskih usluga, kao i studiju o održivosti univerzalne poštanske usluge. Susret je takođe bio dobra prilika da se gosti upoznaju i sa RATEL-ovim interaktivnim portalom Mape pokrivenosti mobilnih mreža koji je kreiran u cilju pružanja informacija o mapama pokrivanja mobilnih mreža u Srbiji.