RADNA POSETA SLOVENAČKOG REGULATORA

05.04.2023

Nakon uspešne radne posete Agenciji za komunikacione mreže i usluge Republike Slovenije (AKOS) koja je ocenjena kao izuzetno korisna, kolege iz AKOS-a su posetile RATEL radi nastavka saradnje i razmene iskustava u oblasti poštanskih usluga, zaštite korisnika usluga elektronskih komunikacija i informacione bezbednosti.

Delegaciju AKOS-a je, u prisustvu svojih saradnika, pozdravio direktor RATEL-a Dragan Pejović koji je istakao značaj ovakvog vida saradnje u cilju razmene iskustava u vezi sa regulacijom sektora elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i informacione bezbednosti.

U nastavku radne posete održane su tri paralelne sesije posvećene različitim oblastima.

U okviru sesije posvećene regulisanju poštanskih usluga razmenjena su iskustva o sledećim temama: obavljanje stručnog nadzora nad radom poštanskih operatora, primena Uredbe o uslugama prekogranične dostave paketa, računovodstveno odvajanje prihoda i troškova univerzalne poštanske usluge. Pored toga, RATEL je predstavio svoje razvojne aktivnosti u pogledu mera za unapređenje konkurencije na tržištu poštanskih usluga (aplikaciju za poređenje cena poštanskih usluga, GIS portal za prikazivanje teritorije dostupnosti poštanskih usluga i benchmark kvaliteta ekspres usluga).

Sesija koja je posvećena zaštiti korisnika je protekla u razmeni iskustva i dobre prakse, kao i stručnih znanja u vezi sa brojnim aktuelnim temama značajnim za oba regulatora i primeni regulative u ovoj oblasti. Predstavniku AKOS-a su ovom prilikom prezentovani i projekti RATEL-a čiji je osnovni cilj zaštita krajnjih korisnika, i to RATEL NetТest, EMF RATEL, kao i aplikacija za poređenje cena usluga.

Treća sesija bila je posvećena izazovima u oblasti informacione bezbednosti, a posebno načinu sprovođenja NIS2 direktive, pitanjima integriteta mreža i regulisanja bezbednosti mreža. Predstavljeni su rad i najvažniji projekti Nacionalnog CERT-a, u okviru RATEL-a.