RATEL domaćin sastanka kontakt mreže BEREC-a I IRG-a

13.09.2024

RATEL je bio domaćin trećeg sastanka Kontakt mreže Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC ) i sastanka Grupe nezavisnih regulatora (IRG) u 2024. godini, koji su održani 12. i 13. septembra 2024. godine u Beogradu. Sastancima je uživo prisustvovalo 90 predstavnika 40 evropskih regulatora i organizacija, a oko 20 učesnika je sastanke pratitilo onlajn.  

Cilj sastanka je  bio priprema dokumenata za 60. plenarnu sednicu BEREC-a. Glavne teme na dnevnom redu koje su razmatrane su, između ostalog, izveštaj o razvoju privatnih i javnih 5G mreža u Evropi, izveštaj sa radionice o upotrebi satelitskih tehnologija u mobilnim komunikacijama i izveštaj sa radionice o zaštiti prava krajnjih korisnika u cilju izrade mišljenja o razvoju novih tehnologija za pružanje usluga elektronskih komunikacija. Takođe je razmotren Plan rada BEREC-a za 2025. godinu i objedinjavanje strateških dokumenatata BEREC-a u jedinstvenu strategiju za period od 2026. do 2029. godine. 

Dan ranije je za 50 učesnika održana radionica na temu „Uloga regulatora u razvoju  i sprovođenju indikatora održivosti u IKT sektoru“, sa ciljem razmene iskustva o prikupljanju podataka o uticaju kompanija koje pružaju telekomunikacione i digitalne usluge na životnu sredinu.