RATEL doneo odluku o uslovima interkonekcije između Telekoma Srbija i Telenora

07.06.2010

Republička agencija za telekomunikacije je donela Odluku kojom se javnim telekomunikacionim operatorima Preduzeću za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. iz Beograda, Takovska 2, i Telenor d.o.o, iz Beograda, Omladinskih brigada 90, određuju uslovi i cene za usluge interkonekcije javnih fiksnih telekomunikacionih mreža, u delu terminiranja poziva, pristupnih tačaka i vodova za interkonekciju, kao i cena pristupa telekomunikacionoj infrastrukturi.

Odlukom se takođe nalaže Preduzeću za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. i kompaniji Telenor d.o.o. da urede svoje međusobne odnose na osnovu ove Odluke u roku od 30 dana od dana dostavljanja, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. i Telenor d.o.o. se obavezuju da tromesečno izveštavaju Republičku agenciju za telekomunikacije o pitanjima od značaja za realizaciju ove odluke. Ukoliko se dogovore da svoje međusobne odnose urede na drugačiji način od onog koji je utvrđen ovom Odlukom, dužni su da obaveste RATEL najmanje 30 dana pre primene tog dogovora.

Republička agencija za telekomunikacije je, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, a u cilju potpune implementacije Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji i Pravilnika Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo za izdavanje druge licence za fiksnu širokopojasnu mrežu, odnosno omogućavanja imaocu druge licence da pruža javne fiksne telekomunikacione usluge korišćenjem javne fiksne telefonske mreže Telekoma Srbija na teritoriji Republike Srbije, donela ovu Odluku kojom je uspostavila konkurenciju u ovom segmentu telekomunikacionog tržišta, što je od velikog značaja i interesa za sve građane i pravne subjekte u Republici Srbiji.

Odluka o interkonekciji Telenora i Telekoma Srbija