RATEL u poseti poštanskom centru

19.04.2016

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, dr Vladica Tintor, je sa svojim saradnicima posetio Regionalni poštansko-logistički centar u Beogradu.

Predstavnici Javnog preduzeća Pošta Srbije“ upoznali su rukovodstvo RATEL-a sa automatizovanom obradom pošiljaka. Nova tehnologija obuhvata mašine koje, pomoću posebnog sistema za očitavanje, prepoznaju adrese na pošiljkama i precizno ih usmeravaju do svake pošte i poštanskog rejona.

Proizvođači opreme su omogućili očitavanja adresa ispisanih bilo rukom bilo mašinom, ćiriličnim ili latiničkim pismom. Ukoliko je adresa nepotpuna, takva pošiljka se prosleđuje u poštanski centar na dodatno video-kodiranje. U Beogradu su instalirane dve mašine za obradu pismonosnih pošiljaka težine do 100 grama, a ostale se nalaze u Nišu i Novom Sadu. Brzina sortiranja krupnih pošiljaka i paketa je 8.500 komada na sat.

U okviru svojih nadležnosti u oblasti poštanskih usluga, Agencija obilazi poštanske operatore i upoznaje se sa njihovim radom.