Sastanak regulatora Severne Makedonije i Srbije na temu zaštite korisnika

05.12.2019

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je 3. i 4. decembra 2019. godine bila domaćin sastanka sa predstavnicima Agencije za elektronske komunikacije Republike Severne Makedonije (AEK).

Predstavnici regulatornih tela su razmenili profesionalna i stručna iskustva i znanja iz oblasti zaštite korisnika usluga elektronskih komunikacija u vezi sa praksom rada i postupanja oba regulatorna tela kroz prezentacije i diskusiju.

Predstavnici RATEL-a su prezentovali postupak mirnog rešavanja spora između operatora i pretplatnika/korisnika usluga elektronskih komunikacija i postupak provere kvaliteta usluga telefonije, širokopojasnih servisa i distribucije medijskih sadržaja, kao i aktivnosti u vezi sa informisanjem korisnika putem Smernica za zaštitu korisnika.

Predstavnici AEK-a su prezentovali postupak odlučivanja po žalbama korisnika na operatore elektronskih komunikacija, nadležnosti za inspekcijski i stručni nadzor i aktivnosti u vezi sa podizanjem svesti korisnika o pravima koja mogu ostvariti obraćanjem tom telu.

Zajednički zaključak je da je saradnja regulatornih tela u ovoj oblasti korisna, jer je zajednički cilj obezbeđivanje visokog nivoa zaštite interesa korisnika.